Η προσθήκη ενός βραχόκηπου, η τραχιά εμφάνιση του βράχου στον κήπο σας, είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να προσθέσετε διάσταση και γήινη γοητεία σε αυτόν. Για να καταλάβετε πώς να δημιουργήσετε έναν καλλιτέχνημα με βράχους, καλό είναι να κατανοήσετε πώς διαμορφώνεται ένα περιβάλλον αυτού του τύπου.
Ο βραχόκηπος είναι μια πολύ εντυπωσιακή παραλλαγή για κάθε χώρο πρασίνου, μεγάλο ή μικρό. Με βάση τις ανάγκες και τον διαθέσιμο χώρο, ένας βραχόκηπος μπορεί να προσαρμοστεί και κάθε δημιουργία μπορεί να γίνει μοναδική. Δεν είναι αλήθεια ότι ένας βραχόκηπος είναι κατάλληλος μόνο για πολύ μεγάλους χώρους. Γιατί, μπορείτε να σχεδιάσετε και να κατασκευάσετε έναν πολύ μεγάλο βραχόκηπο, εάν αυξήσετε τον όγκο που καταλαμβάνουν οι βράχοι ή εάν μικρύνετε το διάστημα μεταξύ της μιας και της άλλης πέτρας, αν ο χώρος είναι μικρός. Ανεξάρτητα με τα τετραγωνικά του εξωτερικού σας χώρου, το σημαντικό είναι να επιλέξετε τη σωστή τοποθεσία και να ακολουθήσετε μερικές πρακτικές αλλά χρήσιμες συμβουλές όπως: Μη δημιουργήσετε ένα βραχόκηπο εάν δεν έχετε ένα επικλινές σημείο. Επίσης, πρέπει να επιλέξετε ένα ηλιόλουστο μέρος και ποτέ κοντά σε δέντρα. Επιπλέον, πρέπει να προσέξετε πολύ τη διάταξη των φυτών, ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκουν. Αν τηρηθούν όλα αυτά, φυτά, βράχοι και μικρά γλυπτά μπορούν να συνδυαστούν με έναν ευφάνταστο τρόπο και να δημιουργήσουν ένα μαγικό σύνολο. Για ένα τέτοιο καλλιτέχνημα, χρειάζεστε απλώς λίγη φαντασία και όρεξη για δημιουργία.
Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε έναν μικρό βραχόκηπο, να ξέρετε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σχεδιάστε ένα πρόχειρο σκίτσο και να αξιολογήσετε αντικειμενικά την περιοχή στην οποία σκοπεύετε να τον κάνετε. Συγκεντρώστε ιδέες κοιτάζοντας φωτογραφίες βραχόκηπων. Δημιουργήστε μια λίστα με χαρακτηριστικά που θέλετε να συμπεριλάβετε. Για ένα μεγαλύτερο έργο, μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν σχεδιαστή τοπίου. Το επόμενο βήμα είναι να καθαριστεί η περιοχή. Ακόμη και αν δημιουργήσετε μια απλή κατασκευή, πρέπει να ξεκινήσετε από μια καλή βάση. Αφού σταθεροποιηθεί ο πάτος, προχωράτε τοποθετώντας τους βράχους, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους και αυτούς που θέλετε να είναι οι πρωταγωνιστές. Οι μεγαλύτεροι βράχοι είναι μια πρόκληση να σηκωθούν και να τοποθετηθούν στη θέση τους, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού τους θέλετε. Για καλή σταθεροποίηση προτείνουμε βράχο ή πέτρα με ελάχιστο μέγεθος 50-60 cm. Συνήθως προτιμώνται οι τοπικοί βράχοι γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η ενοποίηση του κήπου με το περιβάλλον. Δημιουργήστε μια κατασκευή που θα συμπληρώνει το στυλ του σπιτιού. Οι μεγάλοι ογκόλιθοι μπορούν να “γεμίσουν” έναν μικρό χώρο ενώ οι μικρές πέτρες να χαθούν σε ένα μεγάλο χώρο. Οι ακανόνιστοι βράχοι προσθέτουν τραχιά φυσική γοητεία ενώ τα λεία βότσαλα προσδίδουν μια πιο επίσημη εμφάνιση.
Μόλις ο βραχόκηπός σας είναι στη θέση του, είστε έτοιμοι να προσθέσετε μερικά φυτά. Επιλέξτε φυτά που ευδοκιμούν στο κλίμα σας και σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο. Τα φυτά του βραχόκηπου τείνουν να είναι μικρότερα για να συμπληρώσουν την κλίμακα των βράχων. Ένα άλλο σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι η ένταση της ανάπτυξης. Ορισμένες ποικιλίες θα επιδεινώσουν την κατάσταση των γειτονικών φυτών και στο μέλλον αυτό το αποτέλεσμα θα οδηγήσει στην απώλεια μιας καλά περιποιημένης εμφάνισης του βραχόκηπου. Χρησιμοποιήστε πολυετή φυτά, βολβούς και μικρούς θάμνους. Τα φυτά που υιοθετούνται κυρίως για αυτό το είδος δημιουργίας είναι οι φτέρες, όλα τα παχύφυτα και οι κάκτοι. Επιλέγοντας πολυετή και παχύφυτα, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, θα έχετε εξαιρετικά αποτελέσματα, χωρίς να καταβάλετε μεγάλη προσπάθεια. Για να προσφέρετε συνοχή, επιλέξτε φυτά με αρμονικά ή συμπληρωματικά χρώματα στα βράχια. Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα φυτών με ενδιαφέροντα λουλούδια και φυλλώματα. Τα φυτά που έρπουν στο έδαφος θα μαλακώσουν την εμφάνιση των σκληρών πετρωμάτων. Προσθέστε βολβούς όπως νάρκισσους, άγριες τουλίπες και άλιουμ για αντίθεση. Επίσης, συνοδέψτε τους θάμνους με αρωματικά βότανα όπως φασκόμηλο, δεντρολίβανο και λεβάντα, εύκολα στη συντήρηση, άνετα στη διαχείριση και που δεν φθείρονται με τα πρώτα κρύα. Όσον αφορά στην πολυετή εδαφοκάλυψη, προτείνουμε τη μυρτιά, τη βερόνικα και τη μπούγκολα. Ανάμεσα στα λουλούδια, πειραματιστείτε με ορτανσίες, γεράνια, τουλίπες, παιώνιες και γαρύφαλλα.