Τις περισσότερες φορές, ανησυχούμε μόνο για την τέλεια θερμοκρασία τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε μια άλλη βασική παράμετρο: το ιδανικό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι. Η διατήρηση των επιθυμητών επίπεδων υγρασίας μέσα στο σπίτι είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να την παραβλέπουμε.
Λέγοντας τον όρο υγρασία αναφερόμαστε στην ποσότητα των υδρατμών που υπάρχουν στον αέρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Δηλαδή, κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορεί να παρατηρήσετε σε δωμάτια με υψηλή υγρασία συμπυκνώματα των υδρατμών πάνω στα παράθυρα. Όλη αυτή η υγρασία που μπορεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα στον αέρα ταξιδεύει και περνά μέσα από τους τοίχους. Έτσι λοιπόν μπορεί να βλέπετε υγρασία στο ταβάνι, υγρασία στο τοίχο, να βλέπετε φθορά της μπογιάς και δημιουργία μούχλας. Γι αυτό είναι σημαντικό να μπορείτε να τη μετρήσετε για να προσπαθήσετε να διατηρήσετε ένα ιδανικό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι. Όταν την διατηρείτε σε κατάλληλα επίπεδα, έχει σαν αποτέλεσμα την ισορροπία της ατμόσφαιρας στο χώρο. Αντιθέτως, όταν είναι πιο υψηλή απ’ όσο θα έπρεπε, μπορεί να προκληθεί μούχλα ή φθορές στη μπογιά των τοίχων. Το αποτέλεσμα για εμάς μπορεί να είναι ακόμα και διάφορες ασθένειες, αφού η μούχλα είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Ευτυχώς, το ιδανικό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι μπορεί να ρυθμιστεί. Για άλλη μια φορά, πολύτιμοι σύμμαχοι είναι οι τελευταίας γενιάς αφυγραντήρες και τα κλιματιστικά.
Η υγρασία στο σπίτι δημιουργείται, κυρίως, σαν αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας και για ευκολία, υπολογίζεται με ποσοστό. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η βέλτιστη υγρασία στο σπίτι πρέπει να είναι μεταξύ 35% – 60% (ο αριθμός που προκύπτει είναι το αποτέλεσμα της αναλογίας μεταξύ του ποσοστού νερού που ανιχνεύεται σε μια δεδομένη στιγμή και της μέγιστης ποσότητας νερού που, σε αυτή τη θερμοκρασία, μπορεί να περιέχει η ατμόσφαιρα) συνοδεύοντας την ιδανική θερμοκρασία μεταξύ 200C- 220C. Σαφώς τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με τα δωμάτια. Για παράδειγμα τόσο στο μπάνιο όσο και στην κουζίνα θα έχουμε περισσότερη υγρασία. Επίσης, αυτό το ποσοστό εξαρτάται και από την εποχή. Το χειμώνα, όταν το περιβάλλον γενικά θερμαίνεται, καλό είναι να μην μειώνεται πολύ το επίπεδο υγρασίας στα δωμάτια. Έτσι, θα αναχαιτίσουμε το πρόβλημα της υπερβολικής ξηρότητας στον αέρα, που θα μπορούσε να επηρεάσει τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος. Αντίθετα, το καλοκαίρι, όσο αυξάνεται η ζέστη, θα πρέπει να πέφτει το επίπεδο υγρασίας, για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός αποπνικτικού κλίματος, ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και μυκήτων, οχήματα αλλεργιών.
Αν και οι αιτίες της υγρασίας μπορεί να είναι ποικίλες, τις περισσότερες φορές είναι αυτό που ονομάζεται υγρασία συμπύκνωσης .Η υγρασία από συμπύκνωση εμφανίζεται όταν αναπτύσσεται υψηλό επίπεδο υγρασίας στο σπίτι και οι υδρατμοί που εναποτίθενται σε κρύες επιφάνειες συμπυκνώνονται. Μεταξύ αυτών υπάρχουν θερμογέφυρες , δηλαδή τα μέρη μιας κατασκευής που έχουν διαφορετικά θερμικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τις γύρω περιοχές. Για το λόγο αυτό, τα σημεία που επηρεάζονται περισσότερο από τη συμπύκνωση είναι οι γωνίες της οροφής, του δαπέδου ή των περιμετρικών τοίχων.Υγρασία σχηματίζεται επίσης σε καθρέφτες, τζάμια και μεταλλικά κουφώματα. Από αυτή την άποψη, η συμπύκνωση στα παράθυρα θα πρέπει πάντα να στεγνώνει για να μην συσσωρεύεται στο πλαίσιο και να το καταστρέφει. Η θερμομόνωση στο εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του σπιτιού είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει το ιδανικό επίπεδο υγρασίας. Ειδικά, αν παρατηρείτε σημάδια από υγρασία στο ταβάνι, αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι, πως η ταράτσα, πρέπει να μονωθεί με κατάλληλα υλικά. Όσο για την εσωτερική θερμομόνωση του σπιτιού σας, υπάρχουν ειδικά χρώματα που εμποδίζουν το σχηματισμό μούχλας στους τοίχους. Επίσης, η παρουσία υγρασίας μπορεί να οφείλεται σε διαρροή, η οποία χρειάζεται επισκευή για να επανέλθει ο χώρος σε κανονικά επίπεδα. Τέλος, ένας άλλος απλός τρόπος για να ελέγξετε την υγρασία, είναι να αερίζετε συχνά τα δωμάτια στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξαερισμού σε χώρους με υγρασία, όπως μπάνια και κουζίνες και ανοίγετε τα παράθυρα τακτικά για να μειώσετε την υγρασία.