19th Ave New York, NY 95822, USA
Ψαροκόκαλο: Η μεγάλη επιστροφή

Η αίγλη, η ομορφιά και η ζεστασιά που προσφέρουν τα ξύλινα δάπεδα είναι αναμφίβολη και φυσικά αδιαμφισβήτητη σε κάθε είδος κατασκευής δαπέδου. Ανάμεσα στα διάφορα σχέδια ξύλινων δαπέδων, το πιο διάσημο είναι σίγουρα το σχέδιο ψαροκόκαλο.

 

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί κάνουν λόγο πως οι ξύλινες επενδύσεις δαπέδων εφαρμόζονται κυρίως σε χώρους όπου υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας ζεστής ατμόσφαιρας. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως το ξύλο έχει πολλές ιδιαιτερότητες που χρίζουν προσοχής και φροντίδας αλλά εάν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη ξυλεία, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Τα διάφορα σχέδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν κάλλιστα να προσδώσουν χάρη και ομορφιά σε ένα ξύλινο δάπεδο και έτσι αποτελούν με τη σειρά τους ένα θαυμάσιο τρόπο, ώστε να σπάσει η μονοτονία μιας μεγάλης ξύλινης επιφάνειας και φυσικά να δοθεί ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας. Εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν, τα ξύλινα δάπεδα με ιδιαίτερα προσεγμένα σχέδια αποτελούσαν στοιχείο διαμόρφωσης πολυτελών κατοικιών αλλά και γενικότερα ένδειξης μιας μεγάλης οικονομικής άνεσης. Φτάνοντας όμως στο σήμερα παρατηρούμε πως τα εν λόγω σχέδια είναι πλέον προσιτά για τον καθένα από εμάς και φυσικά χρειάζονται λιγότερες ώρες εργασίας στην τοποθέτησή τους. Μία κατηγορία τοποθέτησης που σίγουρα ξεχωρίζει είναι και το ψαροκόκαλο!

 

Ψαροκόκαλο: Η μεγάλη επιστροφή-diakosmo-periodiko

www.parquet-world.gr

Ψαροκόκαλο: Η μεγάλη επιστροφή-diakosmo-periodiko

Όταν μιλάμε για δάπεδο ψαροκόκαλο, εννοούμε τον συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησης, στον οποίο οι λωρίδες ξύλου σχηματίζουν ένα σχέδιο σε σχήμα ψαροκόκαλου. Αν και δεν έχασε ποτέ τη γοητεία του, τα τελευταία χρόνια έχει έρθει και πάλι στην μόδα και συγκαταλέγεται στους πιο μοντέρνους τρόπους τοποθέτησης ξύλινων δαπέδων. Έχοντας εγκαταλείψει την κλασική του ερμηνεία, το ψαροκόκαλο συνδυάζεται πλέον με έπιπλα minimal και μοντέρνου στυλ. Το ψαροκόκαλο δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, δίνει βάθος στους χώρους και έχει την ικανότητα να κάνει τα μικρά δωμάτια μεγαλύτερα και τα μεγάλα πιο ζωντανά. Η αισθητική του βαρύτητα είναι σίγουρα ο λόγος που μας οδηγεί στην επιλογή της τοποθέτησης ψαροκόκαλου στο δάπεδό μας. Αν στη συνέχεια συνδυάσουμε την οπτική όψη με ένα ανθεκτικό ξύλο όπως η βελανιδιά, το πάτωμά μας θα είναι πραγματικά αιώνιο και μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε επιφάνεια, ακόμα και τις επιφάνειες του μπάνιου και της κουζίνας.

 

 

Ψαροκόκαλο: Η μεγάλη επιστροφή-diakosmo-periodiko

        Ψαροκόκαλο: Η μεγάλη επιστροφή-diakosmo-periodiko

Η τοποθέτηση ψαροκόκαλου είναι μια απαιτητική διαδικασία που γίνεται μόνο με κόλληση ή κάρφωμα, γι αυτό το λόγο επιλέγεται σπάνια αλλά εγγυάται απαράμιλλο αισθητικό αποτέλεσμα και διάρκεια στο χρόνο. Η ιδιαιτερότητα της τοποθέτησης αυτής είναι ότι οι λωρίδες τοποθετούνται διαγώνια, σε αντίθετες σειρές για να σχηματίσουν ένα σχέδιο που μοιάζει με “κόκαλο”. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο το κόλλημα όσο η εξέταση και φυσικά η προετοιμασία του υποστρώματος και η συμβατότητα των υλικών μεταξύ τους. Οι λωρίδες του ξύλου, έχουν όλες τις ίδιες διαστάσεις και στην πιο κλασική διαμόρφωση, είναι ορθογώνιες και τοποθετημένες έτσι ώστε οι κεφαλές των λωρίδων μιας σειράς να σχηματίζουν γωνίες με τις κεφαλές των λωρίδων της άλλης σειράς. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνηθίζεται να ξεκινάμε το στρώσιμο από το κέντρο του δωματίου. Η τοποθέτηση ψαροκόκαλου απαιτεί πείρα και μεγάλη ακρίβεια γιατί πραγματοποιείται μόνο με κόλλα ή καρφιά και σχεδόν πάντα, οι λωρίδες πρέπει να «φινιριστούν», γεγονός που επιμηκύνει τον χρόνο σε σύγκριση με την τοποθέτηση ενός προκατασκευασμένου παρκέ. Ακόμη και η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα δάπεδα, επομένως είναι μια επιλογή που πρέπει να γίνει συνειδητά, με αντάλλαγμα την απόκτηση ενός δαπέδου εξαιρετικής ομορφιάς που θα διαρκέσει αιώνια…