19th Ave New York, NY 95822, USA
Πέτρα και διακόσμηση σαλονιού

Υπάρχουν διακοσμητικά που μπορούν να κάνουν κάθε χώρο μοναδικό, από το σαλόνι μέχρι την κρεβατοκάμαρα, από την τραπεζαρία έως το μπάνιο. Από τους εσωτερικούς, έως τους εξωτερικούς χώρους. Μπορούν να τοποθετηθούν από την αρχή ή αργότερα κατά τη φάση της ανακαίνισης. Μιλάμε για την πέτρα, μια επιλογή που μπορεί να δώσει χαρακτήρα στην όψη ενός δωματίου αλλά και να το βοηθήσει να αποκτήσει μια ασυνήθιστη και ζεστή εμφάνιση.

diakosmo-periodiko, anakainizo, build, stone, marblrΈνα από τα πιο δημοφιλή διακοσμητικά είναι σίγουρα η φυσική πέτρα. Αν στην αρχαιότητα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν πέτρα στη διακόσμηση των σπιτιών τους, αυτό ήταν επειδή δεν είχαν πολλές άλλες επιλογές. Σήμερα η πέτρα θεωρείται διακοσμητική επένδυση που χρησιμοποιείται στο σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα αλλά και σε άλλους σημαντικούς χώρους του σπιτιού. Η δημοτικότητα της φυσικής πέτρας έχει αυξηθεί και μαζί της έχει αυξηθεί και η ζήτησή της. Η επιλογή του τύπου πέτρας με την οποία θα καλύψετε έναν ή περισσότερους τοίχους ενός σπιτιού δεν είναι εύκολη, λόγω της μεγάλης ποικιλίας, διαφορετικών χρωμάτων και τύπων. Καλό είναι να προτιμάτε μια τοπική πέτρα, για να έχετε μια διακόσμηση, πιο αυθεντική και αρμονική με το περιβάλλοντα χώρο. Πρώτα απ’ όλα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα γεωμηχανικά χαρακτηριστικά, δηλαδή η λειτουργικότητα, η ανθεκτικότητα και μετά η υφή και το χρώμα. Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η λευκή πέτρα είναι φωτεινή και μοντέρνα, η φυσική πέτρα είναι πιο ζεστή και πιο ρουστίκ, η γκρίζα πέτρα είναι δροσερή. Οι καθαρές και γεωμετρικές τομές είναι χαρακτηριστικές των τοίχων μοντέρνου στυλ ενώ οι πέτρες που έχουν μείνει στην αρχική τους μορφή αντικατοπτρίζουν ένα πιο κλασικό και παραδοσιακό στυλ.

diakosmo-periodiko, stone decoration,designΔιακοσμητικός τοίχος στο σαλόνι
Αν θέλετε να τονίσετε με κάποιο τρόπο έναν τοίχο σαλονιού, μία από τις πρώτες διακοσμητικές επιλογές είναι η φυσική πέτρα. Και δεν είναι περίεργο, γιατί αυτή η επένδυση έχει τεράστια μεταμορφωτική δύναμη. Η επένδυση πέτρας ταιριάζει σε οποιοδήποτε εσωτερικό στυλ αλλά το υλικό πρέπει να επιλεγεί σωστά. Για παράδειγμα, για ένα σαλόνι διακοσμημένο σε μοντέρνο στυλ, η καλύτερη λύση θα ήταν να διακοσμήσετε έναν τοίχο με πέτρα σε μορφή τούβλων. Για το εσωτερικό του σαλονιού είναι προτιμότερο να επιλέξετε τις ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του υλικού. Ένα σαλόνι με ξύλινο δάπεδο σε φυσικό χρώμα και χειροποίητα έπιπλα, το σύνολο θα τονιστεί όμορφα από το σκούρο γκρι φινίρισμα της πέτρας. Εάν πάλι το εσωτερικό του σαλονιού περιέχει τραχιά πέτρα, τότε το «ζέσταμα» της ατμόσφαιρας αναλαμβάνουν χαλιά, μαξιλάρια και ταπετσαρίες επίπλων από απαλά υφάσματα. Εάν το σαλόνι σας είναι μικρό, τότε μπορεί να το διακοσμήσετε με κομμάτια πέτρας, συνδυάζοντάς τα με άλλα φυσικά υλικά. Για να μην μειώνει η διακόσμηση με πέτρα τον φωτισμό, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του υλικού, όπως η λευκή πέτρα. Για μοντέρνους πέτρινους τοίχους είναι καλύτερο να εστιάσετε στα ουδέτερα – ψυχρά χρώματα. Συνδυάστε αυτή την πέτρινη επένδυση των τοίχων με ένα δάπεδο σε σκούρες αποχρώσεις, όπως ένα όμορφο γκρι ανθρακί δάπεδο με μεγάλα πλακάκια.

 

diakosmo-periodiko, stone decoration         diakosmo-periodiko, stone decoration, design

Τεχνητή πέτρα
Η τεχνητή πέτρα θεωρείται άξια μια σύγχρονη εναλλακτική λύση. Είναι ένα πλακίδιο, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιείται η μέθοδος συμπίεσης υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών και αποτελείται κυρίως από σύνθετα υλικά, ακρυλικές ενώσεις και ορυκτά πρόσθετα, το ποσοστό των οποίων είναι τουλάχιστον 70% στη σύνθεση του μείγματος. Το χρώμα και η υφή των τελικών πλακιδίων καθορίζονται από βαφές, πλαστικοποιητές και ενισχυτικά στοιχεία που συνθέτουν το μείγμα ενώ πρακτικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εμφάνιση του υλικού, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η επιλογή πλακιδίου, του οποίου η υφή μιμείται οποιοδήποτε φυσικό υλικό. Η τεχνητή πέτρα είναι τόσο ευέλικτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση όλων των τύπων επιφανειών. Ο πέτρινος τοίχος είτε με φυσική είτε με τεχνική πέτρα, είναι ένα πλαίσιο για να προσθέσετε λίγα και να αποφύγετε τα περιττά, ιδιαίτερα εάν ο μινιμαλισμός είναι μια από τις προτιμήσεις σας. Τα χαλιά με τραχιές υφές και σε φυσικά χρώματα, τοποθετημένα μπροστά από τους πέτρινους τοίχους, λειτουργούν ως καθρέφτης και ολοκληρώνουν το φιλόξενο αποτέλεσμα του εσωτερικού. Για το κλασικό στυλ, οι τεχνητές πέτρες είναι κατάλληλες για την επένδυση κολώνων. Ξεχωριστή προσοχή αξίζει επίσης η σύνθεση από πέτρινους τοίχους και κιγκλιδώματα από σφυρήλατο σίδερο. Σε αυτή την περίπτωση, οι τοίχοι μπορούν να διακοσμηθούν με τεχνητά στοιχεία, με τη μορφή λωρίδων ή πάνελ. Το κύριο θέμα στα περισσότερα σαλόνια είναι ένα τζάκι. Η επένδυσή του με πέτρα θα επιτρέψει να τονιστεί η ομορφιά του. Το ρουστίκ και το βιομηχανικό στυλ “αγκαλιάζουν” αναμφίβολα την παρουσία των πέτρινων τοίχων. Επίσης, έχουμε και ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα στο συνδυασμό τεχνητής πέτρας με το σύγχρονο στυλ. Αυτό που μετατρέπει ένα σαλόνι σε ένα εκλεπτυσμένο και κομψό περιβάλλον είναι οι λεπτομέρειες. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να επιλέξετε να καλύψετε έναν ολόκληρο τοίχο του δωματίου με ασύμμετρες πέτρες, φυσικές στο σχήμα τους, επιλέγοντας μια γκρι κλίμακα, λεπτή και εκλεπτυσμένη. Όλες οι αποχρώσεις του γκρι ταιριάζουν τέλεια με διαφορετικά στυλ και χρώματα, ειδικά όταν στο χώρο επικρατεί το ξύλο. Το ξύλο ταιριάζει ιδανικά με αυτό το χρώμα αλλά συνδυάζεται πολύ καλά και με τις διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ. Μια άλλη συναρπαστική λύση, εάν έχετε ένα ευρύχωρο και μεγάλο σαλόνι, είναι να χρησιμοποιήσετε πέτρα σε όλο το ύψος δηλαδή σε όλη την περίμετρο του τοίχου. Αυτή η λύση είναι επίσης ιδανική όταν ο επιλεγμένος τοίχος λειτουργεί και ως διαχωριστικό για δύο χώρους.
Η διακοσμητική πέτρα είναι πολύ δημοφιλής στους μοντέρνους εσωτερικούς χώρους καθώς αυτό το υλικό γεμίζει το δωμάτιο με μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα άνεσης και ζεστασιάς.
Χρήση πέτρας: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της πέτρας, εκτός της διαχρονικότητας (δύσκολα θα βγει από τη μόδα), είναι η αντοχή της. Επιπλέον, οι φυσικές πέτρες είναι: πυρίμαχες, υγιεινές, μη τοξικές και οικολογικές. Στα μειονεκτήματα περιλαμβάνονται οι χρωματικές διαφορές, τα πάχη που δεν είναι απολύτως πανομοιότυπα και οι διαφορετικές υφές, όλα τυπικά χαρακτηριστικά της φυσικής πέτρας.