19th Ave New York, NY 95822, USA
Οροφές από γυψοσανίδα: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα τελευταία χρόνια, η νέα μόδα στην εσωτερική διακόσμηση προβλέπει ότι οι οροφές από γυψοσανίδα χρησιμοποιούνται για να κάνουν το σαλόνι ή οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο πιο καλαίσθητο. Το αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί με μια ψευδοροφή και μερικούς προβολείς είναι πραγματικά εκπληκτικό!

diakosmo-periodiko, anakenizo, Plasterboard ceilings: advantages and disadvantagesΑν και η γυψοσανίδα είναι γενικά γνωστή για τους διαχωριστικούς τοίχους, στην πραγματικότητα η χρήση της είναι αρκετά διαδεδομένη και για τη δημιουργία  ψευδοροφών. Πριν απαριθμήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ψευδοροφών από γυψοσανίδα, καλό είναι να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτού του υλικού. Τι είναι οι οροφές από γυψοσανίδα; Οι οροφές από γυψοσανίδα είναι ένα δομικό προϊόν που κατασκευάζεται από πάνελ γυψοσανίδας και τοποθετείται στο κάτω μέρος της οροφής. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πάνελ γυψοσανίδας, από τα ελαφρύτερα έως τα πιο βαριά. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετούνται για αισθητικούς λόγους, είναι επίσης υδατοαπωθητικά και ανθεκτικά στον καπνό και τη θερμότητα. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμα καθώς μπορούν να καλύψουν ολόκληρη την επάνω περιοχή ενός δωματίου, δημιουργώντας διάφορα εφέ. Συχνά, όταν προχωράμε σε μια ανακαίνιση, για να δώσουμε μια πιο μοντέρνα πινελιά, οι οροφές από γυψοσανίδες αντιπροσωπεύουν μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση. Χάρη στις οροφές από γυψοσανίδα, για παράδειγμα, είναι δυνατή η εισαγωγή ορατών ή κρυφών προβολέων. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιλέγουν αυτή τη λύση, όχι μόνο λόγω του χαμηλού οικονομικού κόστους αλλά και γιατί δεν απαιτούν υπερβολικά περίπλοκη επεξεργασία.

diakosmo-periodiko, Plasterboard ceilings: advantages and disadvantagesΤα πλεονεκτήματα μιας οροφής από γυψοσανίδα
Μερικές φορές αυτές οι κατασκευές από γυψοσανίδα χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους αλλά και για τη βελτίωση του φωτισμού του σπιτιού ή μιας συγκεκριμένης περιοχής. Βοηθάει στην εισαγωγή φωτεινών σημείων ενσωματωμένων στην επιφάνειά του και χωρίς να χρειάζεται να επέμβετε στην τοιχοποιία. Υπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά ζητήματα που ξεπερνούν το σχεδιασμό, πιο πρακτικά θέματα όπως, εάν θέλετε να κρύψετε νέα συστήματα θέρμανσης ή ηλεκτρισμού, κατασκευασμένα μετά την κατασκευή του σπιτιού, τα οποία, σε άλλη περίπτωση για να κρυφτούν θα απαιτείτο κατεδάφιση κάποιων τοίχων.
–  Η δημιουργία οροφής από γυψοσανίδα είναι σε πολλές περιπτώσεις η ιδανική λύση για τη βελτίωση της θερμικής απόδοσης ενός διαμερίσματος ή ενός γραφείου. Χάρη στην αύξηση του πάχους της οροφής καθώς και στη δυνατότητα εισαγωγής νέων στρώσεων μονωτικού υλικού με εντελώς αόρατο τρόπο, η θερμομόνωση αυξάνεται σημαντικά, αποκομίζοντας οφέλη τόσο στη μείωση του κόστους θέρμανσης όσο και στην ψύξη των δωματίων.
– Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι αυτό που σχετίζεται με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων κρυφών χώρων, στους οποίους μπορείτε να αποθηκεύσετε κάθε είδους υλικό, σαν να ήταν πρόσθετες ντουλάπες, αλλά με την προφανή διαφορά ότι δεν χρειάζεται να αφαιρείτε χρήσιμη επιφάνεια από το διαμέρισμα.

diakosmo-periodiko, Plasterboard ceilings: advantages and disadvantages         diakosmo-periodiko, Plasterboard ceilings: advantages and disadvantages

Τα μειονεκτήματα της οροφής από γυψοσανίδα
Μέχρι στιγμής αναφέραμε τα πλεονεκτήματα των ψευδοροφών από γυψοσανίδα, υπάρχουν όμως και κάποια μειονεκτήματα. Βασικά δεν υπάρχουν σημαντικές αντενδείξεις.
Θα λέγαμε ότι το πρώτο μειονέκτημα σε μια ψευδοροφή από γυψοσανίδα είναι η κακή δομική της αντοχή. Δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα με αυτό το υλικό. Δηλαδή αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την οροφή για να στηρίξετε βάρη, όπως κάποιο πολυέλαιο, η γυψοσανίδα δεν είναι η καλύτερη λύση. Υπάρχουν πείροι και πριτσίνια που σας επιτρέπουν να εισάγετε βίδες ασφαλείας αλλά υπάρχει πάντα ένα όριο που πρέπει να τηρείτε. Η γυψοσανίδα δεν είναι τοίχος από τούβλα ή οπλισμένο σκυρόδεμα, δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα με αυτό το υλικό.
Ένα από τα μειονεκτήματα οποιασδήποτε ψευδοροφής είναι ότι η εφαρμογή της συνεπάγεται μείωση του ύψους του δωματίου. Πριν από την τοποθέτησή της, λοιπόν, είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το μέγεθος της κοιλότητας ώστε να μην κινδυνεύει να υπερβεί τα ελάχιστα όρια ύψους ίσο με 2,70 μέτρα. Αν δείτε το ύψος του δωματίου να μειώνεται, θα ήταν καλύτερο να μην υιοθετήσετε αυτή την λύση.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο χρόνος για την πραγματοποίηση της εργασίας. Εάν σε μικρά δωμάτια είναι γρήγορος, μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση μεγάλων επιφανειών. Οι εργασίες εγκατάστασης απαιτούν περισσότερο χρόνο από αυτόν που απαιτείται για την υλοποίηση των διαχωριστικών τοίχων από γυψοσανίδα, ακόμη κι αν παραμένει μια γρήγορη επέμβαση σε σύγκριση με την κατασκευή τοίχων.
Προσοχή στα υλικά. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να διακρίνονται για την αντοχή τους. Αν την εγκαταστήσετε σωστά με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και εξαρτήματα, η ψευδοροφή θα διακοσμήσει το εσωτερικό του δωματίου για τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια.
Η εγκατάσταση απαιτεί ακρίβεια. Οποιαδήποτε ασυμφωνία της τεχνολογίας μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του υλικού επικάλυψης και παραμόρφωση της συνολικής δομής.