19th Ave New York, NY 95822, USA
Μικρή κουζίνα… οργανώστε την

Ίσως το όνειρό σας να είναι να έχετε μια ευρύχωρη κουζίνα, με άφθονο αποθηκευτικό χώρο, όπου θα μπορείτε να απολαύσετε την μαγειρική σας τέχνη αλλά η πραγματικότητα να είναι διαφορετική. Ποιος είπε ότι αν έχετε μια μικρή κουζίνα, θα πρέπει να θυσιάσετε την ομορφιά για την πρακτικότητα; Η χωροδιάταξη και η διακόσμηση μιας μικρής, λειτουργικής κουζίνας είναι μια πρόκληση.

Μικρή κουζίνα... οργανώστε την - diakosmo-periodiko - kitchen

Η κουζίνα ποτέ δεν μας φαίνεται αρκετά μεγάλη για τις ανάγκες μας. Αν δεν έχετε μεγάλο χώρο για να οργανώσετε δείπνα για τους φίλους, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να σχεδιάσετε, ακόμα και στα περιορισμένα τετραγωνικά, μια κουζίνα που να ζηλεύουν οι καλεσμένοι σας και να καλύπτει όλες τις καθημερινές σας ανάγκες. Η κατασκευή μιας μικρής κουζίνας, εμφανίζεται συνήθως σε διαμερίσματα στούντιο όπου η έξυπνη οργάνωση του χώρου είναι το κλειδί. Εάν έχετε αποφασίσει να την δημιουργήσετε, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι πρέπει να είναι λειτουργική και μόνο μετά να σκεφτείτε την εμφάνισή της. Η κουζίνα έχει αλλάξει πρόσωπο και δομή. Όλο και πιο σπάνια κατασκευάζεται σε ξεχωριστό περιβάλλον και όλο και πιο συχνά, από την άλλη, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του καθιστικού. Μια συγχώνευση, για καλύτερα οπτικά αποτελέσματα ή βελτιστοποίηση είναι μονόδρομος. Ένα σωστό σχέδιο για μια μικρή αλλά λειτουργική κουζίνα έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες.  Απλώς χρειάζεται κάποιος στοχευμένος σχεδιασμός. Ακόμα κι αν ζείτε σε ένα μικρό σπίτι, μπορείτε να δημιουργήσετε την κουζίνα των ονείρων σας. Δείτε τα “πρέπει” για μια μικρή κουζίνα και εμπνευστείτε…

 

 

 

Μικρή κουζίνα... οργανώστε την - diakosmo-periodiko - kitchen

Μπορεί μια μικρή κουζίνα να είναι λειτουργική; Μια καλή σχεδίαση, είναι απολύτως απαραίτητη. Για αρχή θα πρέπει να αποφασίσετε εάν ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού, θα είναι ξεχωριστός ή θα είναι μέρος του καθιστικού. Στη συνέχεια σκεφτείτε τα ντουλάπια με έξυπνο τρόπο. Οι παραδοσιακές σειρές ντουλαπιών, κρεμαστά και δαπέδου, μπορεί να μην είναι η καλύτερη σχεδιαστική λύση για μικρές κουζίνες. Εάν τα τετραγωνικά είναι περιορισμένα αλλά έχετε ψηλά ταβάνια, μπορείτε να προσθέσετε μονάδες τοίχου σε ύψος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καταργήσετε εντελώς τα ντουλάπια και να τα αντικαταστήστε με ανοιχτά ράφια, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου. Η μικρή κουζίνα σε ευθύγραμμη διαμόρφωση ή σε σχήμα Γ, θα βελτιστοποιήσει το χώρο. Επίσης, μία νησίδα, ειδικά εάν η μικρή κουζίνα πρέπει να διαχωριστεί από μια άλλη λειτουργία – συνήθως το σαλόνι – μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη λειτουργικότητα του χώρου. Χάρη σε αυτό, θα κερδίσετε επιπλέον χώρο εργασίας. Τέλος, εάν ζείτε μόνοι και σπάνια μαγειρεύετε, οι πολλές τυπικές συσκευές κουζίνας είναι περιττές. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε μόνο: Ένα ψυγείο, μια εστία, ένα φούρνο μικροκυμάτων. Εάν όμως η μαγειρική είναι κάτι που αγαπάτε και ετοιμάζετε γεύματα για την οικογένειά σας καθημερινά , πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τη διάταξη, ώστε να χωρέσουν όλες οι συσκευές.

 

Μικρή κουζίνα... οργανώστε την - diakosmo-periodiko - kitchen         Μικρή κουζίνα... οργανώστε την - diakosmo-periodiko - kitchen

Υπάρχουν αποτελεσματικά κόλπα για την οπτική μεγέθυνση μιας μικρής κουζίνας; Φυσικά και υπάρχουν. Μια μικρή κουζίνα δεν πρέπει να είναι σκοτεινή. Αποφύγετε χρώματα όπως σκούρο μπλε, μαύρο, γκρι ανθρακί κ.ά. που θα κάνουν το εσωτερικό να φαίνεται ακόμα πιο μικρό. Κατά προτίμηση επιλέξτε ένα ανοιχτό χρώμα για την κουζίνα σας για να δώσετε μια διεύρυνση χώρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε το λευκό, ένα κοινό χρώμα. Χρώμα όπως το μπεζ είναι εξίσου καλό. Μπορεί να φέρει λίγη καινοτομία στο εσωτερικό χωρίς να γίνει υπερβολικό. Εάν αγαπάτε όμως το χρώμα, χρησιμοποιήστε παστέλ χρώματα. Τα έντονα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα αξεσουάρ. Επιπλέον, υπάρχουν κάποια υλικά που περισσότερο από άλλα, ταιριάζουν σε μία μικρή κουζίνα. Μιλάμε για ανοιχτόχρωμο ξύλο, που αν συνδυαστεί με γυαλί, δίνει λάμψη. Η “ελαφρότητα” του χώρου μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα μείγμα υλικών, επιτυγχάνοντας ένα εκλεπτυσμένο και άψογο αποτέλεσμα. Επίσης, ο φωτισμός πρέπει να είναι λειτουργικός και εάν είναι δυνατόν, προτιμήστε τον στοχευμένο φωτισμό, όπως οι προβολείς, που μπορεί να βελτιώσει τα έπιπλα και την ατμόσφαιρα της κουζίνας, όσο μικρή κι αν είναι. Τέλος, σκεφτείτε τι θα μπορούσατε να κρεμάσετε ή να επιδείξετε στην κουζίνα. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπάρες για να κρεμάσετε τηγάνια, να αγοράσετε μια μαγνητική ράβδο για τα μαχαίρια ή να κρεμάσετε φλιτζάνια σε γάντζους.