19th Ave New York, NY 95822, USA
Κουζίνα: οργανωμένη και λειτουργική

Μπορεί να μην το ξέρετε αλλά η νοικοκυρά είναι μια μαραθωνοδρόμος! Κατά μέσο όρο τρέχει περίπου δυο μαραθωνίους το χρόνο, στο χώρο της κουζίνας της.  Μάθετε λοιπόν, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας, όταν σχεδιάζετε την κουζίνα σας, για να αποφύγετε τα πολλά χιλιόμετρα…..

 

kitchen-kouzina-diakosmo-periodiko

 

Γνωρίζετε ότι, ακόμη και αν έχετε δημιουργήσει τις βέλτιστες συνθήκες, στην κουζίνα, δηλαδή, χωρίς να ξεχνάτε αντικείμενα ή χωρίς την βοήθεια άλλων,  κατά μέσο όρο, περπατάτε 270 μέτρα την ημέρα, που αντιστοιχεί σε συνολική απόσταση άνω των 96 χιλιομέτρων το χρόνο; Ένας μαραθώνιος έχει μήκος 42.195 χιλιόμετρα. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι μια νοικοκυρά, ανοίγει τα ντουλάπια έως και 80 φορές την ημέρα και τον κάδο έως και 50 φορές την ημέρα. Έχει αποδειχθεί ότι ήδη από τον 18ο αιώνα έγινε ο σχεδιασμός και η βελτιστοποίηση της κουζίνας. Το λεγόμενο «τρίγωνο εργασίας» για παράδειγμα είχε ήδη αναπτυχθεί τη δεκαετία του 1940 και μέχρι τώρα αντιπροσώπευε ένα θεμελιώδες στοιχείο για κάθε σχεδιασμό κουζίνας. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν δημιουργηθεί πολλά διαφορετικά σχήματα και διαρρυθμίσεις κουζινών, καθεμία από τις οποίες έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

kitchen-kouzina-diakosmo-periodiko

Για να σχεδιάσετε μια εργονομική κουζίνα είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας ορισμένες βασικές πληροφορίες και πολλές μικρές λεπτομέρειες. Εκτός από το σωστό «τρίγωνο εργασίας», υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε όταν αποφασίζετε για τη διάταξη της κουζίνας. Τα έπιπλα κουζίνας, δεν πρέπει να αγνοούν τη λειτουργικότητα και την πρακτικότητα. Καταρχάς, δεν εξαρτάται μόνο από το προσωπικό γούστο, αλλά και από το τι προσφέρει ο χώρος για την διάταξή τους. Οι πρίζες που έχουν ήδη τοποθετηθεί, το μέγεθος του δωματίου, οι πόρτες και τα παράθυρα είναι συχνά καθοριστικά στη διαρρύθμιση της κουζίνας. Τα καλά νέα είναι ότι κάθε διάταξη κουζίνας μπορεί να βελτιστοποιηθεί για να ταιριάζει στις προσωπικές σας ανάγκες. Η κουζίνα σε σχήμα U διαθέτει την πιο αποτελεσματική διάταξη, καθώς με λίγα βήματα τα πάντα είναι προσβάσιμα.

kitchen-kouzina-Κουζίνα: οργανωμένη και λειτουργική kitchen-kouzina-Κουζίνα: οργανωμένη και λειτουργική

Η κουζίνα σε σχήμα L είναι η πιο κοινή παραλλαγή καθώς μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε χώρο. Ωστόσο, αυτή η χωροδιάταξη αυξάνει τις αποστάσεις περίπου 23%. Στην περίπτωση παράλληλης τοποθέτησης των επίπλων, οι αποστάσεις αυξάνονται κατά περίπου 11%. Βέβαια σε μια στενόμακρη κουζίνα, οι επιλογές περιορίζονται. Η ευθύγραμμη τοποθέτηση, εξοικονομεί χώρο, οι συσκευές βρίσκονται δίπλα – δίπλα κατά μήκος της σειράς και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για μικρά σπίτια. Τακτοποιήστε τα βασικά στοιχεία της κουζίνας, τηρώντας τη σωστή σειρά των εργασιών. Η σύνθεση της κουζίνας πρέπει να είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ενέργειες που γίνονται μέσα στην κουζίνα. Για να τακτοποιήσετε καλύτερα τα στοιχεία που αποτελούν μια κουζίνα, χωρίστε την σε 4 λειτουργικές ζώνες, με την εξής σειρά: 1. Ψυγείο και ντουλάπια. 2. Νιπτήρας και πλυντήριο πιάτων. 3. Επιφάνεια εργασίας. 4. Εστίες, φούρνος και απορροφητήρας.