19th Ave New York, NY 95822, USA
Κήπος με χαμηλή συντήρηση

Ποιος δεν θα ήθελε να έχει έναν καταπράσινο κήπο με λίγη συντήρηση, που να απαιτεί μόνο λίγο κλάδεμα καθόλη τη διάρκεια του έτους; Σίγουρα όλοι μας και σίγουρα είναι το όνειρο πολλών «τεμπέληδων» που λατρεύουν να ξαπλώνουν στην αιώρα και να απολαμβάνουν την ομορφιά του πρασίνου τους.

 

Κήπος με χαμηλή συντήρηση, diakosmo-periodiko, garden

Η επιλογή κήπων χαμηλής συντήρησης, είναι σίγουρα μια συμφέρουσα επιλογή από πολλές απόψεις. Πρώτα απ’ όλα από την άποψη του χρόνου. Με ένα τέτοιο κήπο, δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο φροντίζοντας το πράσινο του σπιτιού σας. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να λάβετε υπόψη σας το μέγεθος του κήπου σας. Όσον αφορά στην κηπουρική, το μέγεθος του κήπου που έχετε στο σπίτι σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα εργασίας που θα χρειαστεί να κάνετε. Μάλιστα, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλή φυσική ενέργεια αλλά και νερό και κατά συνέπεια χρήματα. Όσοι έχουν αυτό τον τύπο κήπου, χρησιμοποιούν ένα απλό γκαζόν που δεν χρειάζεται να αφιερώνουν πολλές ώρες στη φροντίδα του. Συμπέρασμα: Ανεξάρτητα από τη γη που έχετε στη διάθεσή σας, πρέπει να έχετε ξεκάθαρες ιδέες για να δημιουργήσετε ένα έργο που πραγματικά θα καταπλήξει τους πάντες. Και δεν είναι αλήθεια ότι ένας κήπος χαμηλής συντήρησης δεν θα είναι όμορφος, αντίθετα, θα είναι πραγματικά μοναδικός, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το χειμώνα.

Κήπος με χαμηλή συντήρηση, diakosmo-periodiko, garden

Κήπος με χαμηλή συντήρηση, diakosmo-periodiko, garden

Το επόμενο και εξίσου σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός κήπου χαμηλής συντήρησης, είναι ο σχεδιασμός του. Κάνοντας ένα σχέδιο σε χαρτί και σχεδιάζοντας τις περιοχές που είναι αφιερωμένες στις καλλιέργειες και τη χαλάρωση, θα σας βοηθήσει να οπτικοποιήσετε τις ιδέες σας και να κατανοήσετε τι είναι δυνατό να κάνετε και τι πρέπει να εγκαταλείψετε. Επίσης, είναι απαραίτητο να καθορίσετε τον τύπο των φυτών που θέλετε να τοποθετήσετε, τις περιοχές όπου θα τα φυτέψετε, τους διαδρόμους και τον τύπο άρδευσης. Αποφύγετε τα φυτά με σύντομη ανθοφορία γιατί θα σας αναγκάζουν να μαζεύετε τα φύλλα σε πολύ τακτά διαστήματα. Αφού ετοιμάσετε όλο το απαραίτητο υλικό για να ξεκινήσετε, μπορείτε να προχωρήσετε στην υλοποίηση της ιδέας. Πριν αγοράσετε φυτά και σπόρους, είναι απολύτως σημαντικό να γνωρίζετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των ειδών που θέλετε να καλλιεργήσετε. Δηλαδή πόση έκθεση στον ήλιο και πόση υγρασία χρειάζονται και ποια ποιότητα εδάφους είναι κατάλληλη για την ανάπτυξή τους. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι ότι τελικά δεν θα καταλήξετε με μη παραγωγικά και ταλαιπωρημένα φυτά.

Κήπος με χαμηλή συντήρηση, diakosmo-periodiko, garden

Κήπος με χαμηλή συντήρηση, diakosmo-periodiko, garden        

Με βάση τη γνώση του περιβάλλοντος, θα πρέπει να επιλέξετε τα φυτά που είναι πιο κατάλληλα για τις συνθήκες του κήπου σας. Πολυετή ή μονοετή είδη;

Ενώ η συζήτηση μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν πολυετή είδη και αυτών που υποστηρίζουν μονοετή είναι μια διαρκής διαφωνία, μην το σκέφτεστε! Απλώς επιλέξτε φυτά που είναι πιο απλά στην ανάπτυξη και εκείνα που απαιτούν λιγότερη φροντίδα. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν κήπο που είναι πραγματικά απλός στη διαχείριση με την πάροδο του χρόνου. Καταρχάς, θα πρέπει να προτιμώνται τα πολυετή φυτά, προκειμένου να αποφευχθεί η ετήσια αντικατάσταση αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον επιτυχή συνδυασμό και των δύο ποικιλιών. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε αειθαλή φυτά και φυτά εδαφοκάλυψης που δεν θα χάσουν φύλλα το φθινόπωρο ή την άνοιξη και που θα έχουν ως στόχο να αποτρέψουν την ανάπτυξη άλλων ανεπιθύμητων φυτών. Δίνοντας προσοχή στο χώμα μέσα στον κήπο, μπορείτε επίσης να επιλέξετε την εγκατάσταση αυτοφυών φυτών που επομένως δεν απαιτούν συνεχή συντήρηση. Τέλος, ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψετε μερικά από τα φυτά που σας αρέσουν αλλά μην απογοητεύεστε, η φύση προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογής, μεταξύ των οποίων δεν θα είναι δύσκολο να βρείτε τα καλύτερα υποκατάστατα.