19th Ave New York, NY 95822, USA
Η εσωτερική διάταξη

Είναι σαφές ότι δεν είναι η δόμηση του αρχιτεκτονικού χώρου που επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τη νοοτροπία των ανθρώπων που ζουν σε ένα σπίτι. Στη σύγχρονη εποχή, τα σπίτια έχουν κατασκευαστεί με έναν όλο και πιο λογικό τρόπο, δηλαδή, σύμφωνα με ένα μελετημένο σχέδιο λειτουργικής κατανομής.

 sxediasmos, anakainisi, anavathmisi, σχεδιασμος, ανακαινιση, αναωαθμιση, diakosmo_periodikoΣτα σπίτια του παρελθόντος δεν υπήρχαν πολλά προβλήματα χώρου και μεταξύ άλλων, τα δωμάτια ήταν πολυλειτουργικά, ως προς την προβλεπόμενη χρήση. Τα πρακτικά έπιπλα ήταν που χαρακτήριζαν τις διάφορες δραστηριότητες για τις οποίες προορίζονταν. Παλαιότερα, η άνεση αντιπροσωπευόταν από τεράστια δωμάτια, πολύ ψηλά ταβάνια και πολυτελή έπιπλα. Μόνο στις αρχές του 18ου αιώνα οι αρχιτέκτονες άρχισαν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λογικής κατανομής του χώρου. Σήμερα, ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να σχεδιάζουμε σπίτια με όλο και μικρότερες διαστάσεις και επομένως είναι απαραίτητο να σκεφτούμε να δώσουμε σε κάθε δραστηριότητα τη δική της, συγκεκριμένη περιοχή έτσι ώστε να υπάρχει ιδιωτικότητα, λειτουργικότητα αλλά και καλαισθησία. Επίσης, ο αρχιτέκτονας σήμερα, ανησυχεί αν κάθε δωμάτιο είναι καλά προσανατολισμένο και ευάερο, εάν είναι ικανοποιητική η θέρμανση και η ψύξη του με λίγα έξοδα και τέλος, εάν ο συνολικός χώρος είναι ωφέλιμος, χωρίς «άσκοπους» χώρους όπως πχ. διαδρόμους, γωνίες, εσοχές κλπ.

 

nas.co, reconstruction,desigh, building

www.nasco.gr

 

Στα παλαιά σπίτια, μπαίνοντας ο επισκέπτης από την πόρτα της εισόδου, συναντούσε ένα είδος μικρού δωματίου, το χολ, που λειτουργούσε ως κεντρικός κόμβος για τις ξεχωριστές προσβάσεις στο σαλόνι, την κουζίνα και τους χώρους ύπνου. Ακόμη και τα έπιπλα ήταν πολύ διαφορετικά: τα σιδερένια κρεβάτια, η γωνία με τον μαρμάρινο νεροχύτη που έπρεπε να μείνει αθέατη, το σκοτεινό μπάνιο, κρύβονταν ζηλότυπα από το βλέμμα του επισκέπτη. Σήμερα αυτό δεν ισχύει πλέον: τα έπιπλα σε όλα τα δωμάτια τείνουν να μας θυμίζουν την παρουσία τους. Τα ντουλάπια της κουζίνας ή τα ράφια του μπάνιου έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με την ίδια αρχή. Έχουν όλα την ίδια απλή και λειτουργική γραμμή. Το κρεβάτι θυμίζει καναπέ και είναι τόσο καλά ενσωματωμένο στη συνολική διακόσμηση που περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Σήμερα, ακόμη και οι συσκευές υγιεινής έχουν ένα απλό αλλά κομψό στυλ που ταιριάζει καλά με το συνολικό ύφος του σπιτιού. Η πρόοδος που σημειώθηκε όσον αφορά τον τεχνητό αερισμό και τον τεχνητό φωτισμό ή ακόμα και την ηχομόνωση, μας επιτρέπουν να ανοίξουμε οποιοδήποτε δωμάτιο προς τα «έξω». Η κουζίνα, για παράδειγμα, που έχει γίνει σχεδόν η προέκταση της τραπεζαρίας ή το υποκατάστατό της.

 

 

 

sxediasmos, anakainisi, anavathmisi, σχεδιασμος, ανακαινιση, αναωαθμιση, diakosmo_periodiko         sxediasmos, anakainisi, anavathmisi, σχεδιασμος, ανακαινιση, αναωαθμιση, diakosmo_periodiko

Ένα διαμέρισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο εάν οι διαστάσεις του, η λογική κατανομή των δωματίων και ο εξοπλισμός δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές, πολυάριθμες και συχνά αντιφατικές ανάγκες όλων των μελών της οικογένειας. Οι περισσότερες σύγχρονες κατοικίες δεν επιτρέπουν «κομψές» λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Συχνά μεγάλοι και παιδιά αναγκάζονται να συγκατοικήσουν σε ένα περιβάλλον. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μπορούμε να έχουμε κατά νου κάποιους πρακτικούς κανόνες. Άρα το μυστικό κρύβεται στους καλά οργανωμένους χώρους. Δηλαδή: το σαλόνι πρέπει να είναι προσβάσιμο χωρίς να χρειάζεται να περάσετε από το σαλόνι. Η τραπεζαρία, είναι καλό να είναι δίπλα στην κουζίνα αλλά αυτό το πλεονέκτημα δεν επιτρέπει πάντα να ενωθούν τα δύο δωμάτια και να γίνουν ένα. Αυτό μπορεί να γίνει εάν η κουζίνα είναι πολύ φωτεινή και έχει χώρο για να περιέχει ένα τραπέζι που είναι αρκετά απομονωμένο από τα υπόλοιπα. Το δωμάτιο ύπνου μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο, τόσο ως προς τον χώρο όσο και ως προς την επίπλωση. Η βασική του λειτουργία είναι να επιτρέπει ύπνο, ξεκούραση και απομόνωση. Ωστόσο, καλό θα είναι τα δωμάτια ύπνου να είναι πολύ κοντά στο μπάνιο, που σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως γκαρνταρόμπα.