Τίποτα δεν ξεπερνά το πασπάλισμα με φρέσκα βότανα σε ένα σπιτικό φαγητό. Βότανα όπως ο βασιλικός, ο άνηθος και η μέντα προσθέτουν μια αρωματική ώθηση σε κάθε πιάτο, κερδίζοντας άριστες κριτικές. Σας αρέσουν τα φρέσκα βότανα αλλά δεν έχετε χώρο για κήπο; Μην ανησυχείτε. Η λύση στο πρόβλημά σας είναι εύκολη…και είναι εδώ!
Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να βλέπετε ένα φυτό να μεγαλώνει χάρη στη φροντίδα σας και ακόμα καλύτερα αν στο τέλος της ημέρας μπορείτε να κόψετε κάποια φύλλα του και να δώσετε στα πιάτα σας σαγηνευτικά αρώματα. Όσοι αγαπούν να μαγειρεύουν και έχουν μια κουζίνα εκτεθειμένη στον ήλιο, δεν μπορούν να μην υποκύψουν στον πειρασμό να έχουν πάντα διαθέσιμα μερικά φρέσκα αρωματικά βότανα. Δενδρολίβανο, μέντα, σέλινο, βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι, ρίγανη και άλλα είδη, που με ελάχιστη προσπάθεια θα μπορέσουν να σας δώσουν «άφθονες» σοδειές. Τα αρωματικά βότανα έχουν πολλαπλά χαρακτηριστικά και ιδιότητες: μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα, μπορούν να βοηθήσουν σε εποχιακές παθήσεις εάν χρησιμοποιηθούν σε μορφή ροφήματος και έχουν επίσης διακοσμητικούς σκοπούς. Το καλοκαίρι, τα αρωματικά βότανα είναι τέλεια για να στολίσουν τον κήπο και να τυλίξουν τους ανοιχτούς χώρους με ένα λεπτό και μεθυστικό άρωμα. Αλλά ακόμα κι αν τελειώνει το καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα αρωματικά βότανα, το αντίθετο! Μπορείτε να συνεχίσετε να τα καλλιεργείτε σε εσωτερικούς χώρους. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα παράθυρο και καλή έκθεση στον ήλιο! Ορίστε λοιπόν μια επιλογή από αρωματικά βότανα που μπορείτε να καλλιεργήσετε με ασφάλεια σε εσωτερικούς χώρους και σε γλάστρες, ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν αισθητά.
Το σωστό μέρος είναι μακριά από πηγές ρύπανσης, προστατευμένο από τον άνεμο και το έντονο κρύο. Η καλλιέργεια δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να τηρούνται κάποιοι απλοί κανόνες. Η έκθεση πρέπει γενικά να είναι σε πλήρη ήλιο, το χώμα καλύτερα να είναι λίγο αμμώδες για να αποφευχθεί η στασιμότητα του νερού στις ρίζες, οι γλάστρες πρέπει να έχουν ελάχιστο ύψος 18 εκατοστά, αν θέλετε να αναπτυχθούν καλά. Η λίπανση, που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15 ημέρες από τον Μάιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, πρέπει να γίνεται με υδατοδιαλυτό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο. Το πότισμα δεν πρέπει ποτέ να είναι υπερβολικό γιατί τα αρωματικά φυτά, όταν είναι πολύ υγρά, παράγουν λιγότερο αρωματικό φύλλωμα. Επίσης, η επικάλυψη είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα φυτά σε ωραίο, μαζεμένο σχήμα. Αυτό γίνεται όταν τα λουλούδια εμφανίζονται στους μίσχους, αφαιρώντας τις κορυφές κάθε κλαδιού με τα δάχτυλά σας. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας είναι καλό να τοποθετείτε τα βότανα σε ένα σημείο όπου μπορούν να έχουν τουλάχιστον έξι ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα. Και όπως αναφέραμε, είναι απαραίτητο, να θυμάστε ότι όλα τα βότανα πρέπει να φυτεύονται σε γλάστρες με καλή αποστράγγιση. Και αν ανησυχείτε μήπως οι τρύπες αποστράγγισης καταστρέφουν την επιφάνεια του τραπεζιού ή το περβάζι σας, χρησιμοποιήστε ένα πιατάκι για την περίσσεια νερού.
Χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια
Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε αρωματικά βότανα σε εσωτερικούς χώρους, δεν χρειάζεται να αφήσετε τίποτα στην τύχη. Ορισμένα φυτά αναπτύσσονται καλά μαζί και άλλα είναι καλύτερα μόνα τους. Οπότε, ουσιαστικά, για να αναπτυχθούν με τον καλύτερο τρόπο τα φυτά, πρέπει να αγαπηθούν…
Για παράδειγμα, το δεντρολίβανο είναι ο αδιαμφισβήτητος πρίγκιπας του μπαλκονιού, όπου αναπτύσσεται αρκετά, με γερά κλαδιά και μακριές ρίζες. Είναι λοιπόν αδύνατο να το συνδυάσετε με άλλα φυτά. Το δεντρολίβανο χρειάζεται τον χώρο του και θέλει να μεγαλώσει μόνο του.
Η μέντα είναι λίγο ενοχλητική. Τείνει να καταλαμβάνει όλο τον διαθέσιμο χώρο με τις ρίζες της, οπότε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να την τακτοποιήσετε σε μια μόνο γλάστρα. Σε αντάλλαγμα θα σας δώσει ένα πραγματικά υπέροχο άρωμα.
Ο βασιλικός και ο μαϊντανός, είναι αδελφοποιημένα και ευαίσθητα φυτά. Πρέπει να επαναφυτεύονται κάθε χρόνο και επομένως δεν ενδείκνυται ο συνδυασμός τους με άλλα φυτά. Αν τα βάλετε στην ίδια γλάστρα, όμως, θα είναι μια χαρά. Και θυμηθείτε να τα ποτίζετε συχνά, ειδικά τον βασιλικό που, θέλει πολύ νερό για να ζήσει.
Μπορείτε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια του θυμαριού σε εσωτερικούς χώρους βγάζοντας ένα μικρό κλαδάκι από ένα φυτό εξωτερικού χώρου. Στο θυμάρι αρέσει ο πλήρης ήλιος αλλά θα αναπτυχθεί επίσης καλά σε ένα παράθυρο με ανατολικό ή δυτικό προσανατολισμό.
Το χειμώνα τα φυτά δεν χρειάζονται πολύ νερό, αρκεί να τα βρέχετε κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε! Ελέγχετε πάντα ότι το χώμα είναι στεγνό πριν το πότισμα και ταυτόχρονα, μην αφήνετε ποτέ το χώμα να στεγνώσει πολύ.