19th Ave New York, NY 95822, USA
Φυτά που απορροφούν την υγρασία

Η υγρασία, εάν υπάρχει σε υπερβολικό ποσοστό στα σπίτια, μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων που θα επηρεάσει τόσο το ίδιο το σπίτι, όσο και τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Για να λυθεί η υπερβολική παρουσία υγρασίας στα σπίτια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφυγραντήρες, ωστόσο υπάρχουν και πιο φυσικές και οικονομικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Προβλήματα που σχετίζονται με την υγρασία μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, με μεγαλύτερη ένταση τους χειμερινούς μήνες. Για να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο και να διατηρηθεί τόσο η ακεραιότητα του σπιτιού όσο και η υγεία των χρηστών, ο αέρας στο σπίτι θα πρέπει να στεγνώσει αλλά όχι πολύ. Η χρήση αφυγραντήρων είναι μια ανακουφιστική λύση όταν το πρόβλημα είναι ήδη παρόν. Για την πρόληψη, όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα φυτά που απορροφούν την υγρασία. Δηλαδή, μερικά φυτά αντλούν νερό όχι μόνο από τις ρίζες αλλά και από το περιβάλλον. Η ικανότητά τους να απορροφούν δροσιά, ομίχλη ή άλλες μορφές σωματιδίων ατμού νερού αποκτάται μέσω των «στομάτων» των φύλλων. Βέβαια, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν αρκεί να βάλουμε μερικά όμορφα φυτά στο σπίτι, ίσως κοντά σε υγρούς τοίχους, για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υγρασίας. Εάν το κτίριο έχει δομικά προβλήματα το πρόβλημα θα συνεχίσει να επιμένει. Αλλά τοποθετώντας αυτά τα φυτά σε εσωτερικούς χώρους και αερίζοντας συχνά, θα μειώσετε σημαντικά την ανάπτυξη μούχλας. Επίσης, εάν το σπίτι έχει πολύ περισσότερη υγρασία από την κανονική, υπάρχει περίπτωση σχηματισμού επικίνδυνων χημικών ουσιών που υπάρχουν στα δομικά υλικά όπως η φορμαλδεΰδη και το όζον.

Πώς μπορούμε απλά και πρακτικά να μετρήσουμε την υγρασία στο σπίτι; Με την μέθοδο των παγοκύβων. Δηλαδή, όσο και αν δεν το φαντάζεστε, τα απλά παγάκια θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μετρήσετε και να κατανοήσετε καλύτερα εάν έχετε τη βέλτιστη υγρασία στο σπίτι. Είναι ένα πολύ απλό τεστ, αλλά θα σας δώσει μια ιδέα για το συνολικό επίπεδο. Δείτε τι πρέπει να κάνετε: Βάλτε δύο ή τρία παγάκια σε ένα ποτήρι νερό, περιμένετε τέσσερα με πέντε λεπτά και ελέγξτε τα αποτελέσματα: εάν το γυαλί έχει συμπυκνωθεί και στάζει, τότε τα επίπεδα υγρασίας είναι υψηλά. Από την άλλη, αν δεν υπάρχει συμπύκνωση, σημαίνει ότι ο αέρας είναι πολύ στεγνός. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η δοκιμή δεν είναι πολύ αποτελεσματική στην κουζίνα, καθώς οι ατμοί μαγειρέματος μπορούν να δώσουν αναξιόπιστα αποτελέσματα, οπότε κάντε αυτή τη δοκιμή σε άλλο δωμάτιο. Τώρα που μάθατε την υγρασία στο εσωτερικό, ας δούμε ποια είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου κατά της υγρασίας.
Η φτέρη
Είναι ένα φυτό οικονομικό αλλά μεγάλης καλλωπιστικής αξίας. Έχει πλούσιο, λαμπερό πράσινο φύλλωμα και είναι σε θέση να απορροφήσει πολλή υγρασία με το πυκνό φύλλωμα και επιπλέον, προσαρμόζεται εύκολα, καθώς δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και δεν φοβάται τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

        

Κρίνος της Ειρήνης
Είναι το πιο γνωστό φυτό για την ικανότητά του να απορροφά την υγρασία, δεν ανέχεται το κρύο και καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους. Δεν χρειάζεται πολύ φως και έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία μέσα από τα φύλλα, οπότε δεν χρειάζεται πολύ πότισμα. Προσοχή όμως: αν τα φύλλα γίνουν καφέ, σημαίνει ότι χρειάζεται νερό ή πρέπει να μετακινηθεί.
Ζέρμπερα
Γνωστή και ως «αφρικανική μαργαρίτα». Αυτό το φυτό εσωτερικού χώρου είναι χρήσιμο για την απορρόφηση της υγρασίας καθώς είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί, εάν το έδαφος παραμένει υγρό. Προσέξτε, ωστόσο, να μην το ποτίσετε πολύ, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι  ρίζες του .
Μπαμπού
Εάν έχετε δωμάτια στο σπίτι χωρίς παράθυρα, όπως το μπάνιο, μην ανησυχείτε! Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το μπαμπού, είναι λάτρης του μισοφέγγαρου και επιβιώνει σε περιβάλλοντα χωρίς φυσικό φως. Απλώς καλλιεργήστε το σε μια γλάστρα γεμάτη νερό και τέλος!
Σανσεβιέρια
Γνωστή και ως «γλώσσα της πεθεράς», συνιστάται ιδιαίτερα για σπίτια με ιδιαίτερη υγρασία καθώς εκπέμπει οξυγόνο και απορροφά την υγρασία. Είναι σε θέση, μέσω των φύλλων, να απορροφήσει τους υδρατμούς που υπάρχουν στο σπίτι.
Ορχιδέα
Εκτός από όμορφο φυτό που προσθέτει μια πινελιά χρώματος στο χώρο σας, είναι ικανή να απορροφά την υγρασία. Εάν τοποθετηθεί στο μπάνιο, ένα μέρος όπου συχνά σχηματίζεται υγρασία, κάνει εξαιρετική δουλειά προσελκύοντας σωματίδια υδρατμών στον αέρα. Συνιστούμε επίσης να την βάλετε και στην κουζίνα, όπου ο κίνδυνος υγρασίας είναι πάντα υψηλός.