19th Ave New York, NY 95822, USA
Φωτισμός τραπεζαρίας

Είναι πλέον γνωστό πόσο σημαντικό είναι το φως στην καθημερινή μας ζωή και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε σωστό φωτισμό στα περιβάλλον που ζούμε. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για χώρους αφιερωμένους στη χαλάρωση και στην απόλαυση της γαστρονομίας.


 

fotismos trapezarias-lighting-living room-diakosmo-periodiko

 

Όταν έρθει η ώρα να στήσουμε την τραπεζαρία, πρώτα από όλα σκεφτόμαστε την επίπλωση ή τα αξεσουάρ, όπως τραπέζια, καρέκλες κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο, ο φωτισμός αφήνεται ίσως λίγο στην άκρη, αν και αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο γι αυτόν τον χώρο του σπιτιού. Το τραπέζι φαγητού είναι συχνά το επίκεντρο της οικιακής ζωής: ένας ευχάριστος χώρος, που γύρω του χαλαρώνουμε με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Για να πούμε την αλήθεια, το τραπέζι φαγητού δεν είναι μόνο ένας χώρος χαλάρωσης, όπως μπορεί να είναι για παράδειγμα η ώρα του δείπνου αλλά και ένας χώρος προετοιμασίας του δείπνου. Και στις δύο περιπτώσεις, ο φωτισμός της τραπεζαρίας πρέπει να είναι επαρκής. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά κάτι πιο σημαντικό. Η επιλογή του σωστού τρόπου φωτισμού της τραπεζαρίας είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή τραπεζιών, καρεκλών και όλων των υπόλοιπων επίπλων. Το φως πρέπει να είναι ευχάριστο, ζεστό και φιλόξενο. Το να βλέπετε τι τρώτε είναι θεμελιώδες κομμάτι της γεύσης και γι αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να φωτίζετε σωστά το τραπέζι  φαγητού, χωρίς να παρεμποδίζεται η οπτική επαφή μεταξύ των επισκεπτών. Ας μάθουμε λοιπόν ποιες είναι οι καλύτερες ιδέες για το συνδυασμό λειτουργικότητας και στυλ.

fotismos trapezarias-lighting-living room-diakosmo-periodiko

fotismos trapezarias-lighting-living room-diakosmo-periodiko

 

Το σημείο φωτισμού πρέπει να είναι τοποθετημένο στο κέντρο του τραπεζιού, και ποτέ πάνω από τα κεφάλια των καθήμενων, για να αποφευχθεί η  δημιουργία  ενοχλητικών σκιών στα πρόσωπα των ανθρώπων. Για το λόγο αυτό, το σωστό ύψος για να τοποθετήσετε τη λάμπα είναι μεταξύ 60- 90 cm . Με αυτόν τον τρόπο, ο φωτισμός του τραπεζιού δεν θα θαμπώνει τους επισκέπτες και ταυτόχρονα δεν θα δημιουργεί ενοχλητικές σκιές.  Προσοχή όμως, ο λαμπτήρας πρέπει να είναι τοποθετημένος σε ύψος που δεν θα χτυπά το κεφάλι κάποιου που πάει να σηκωθεί και ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του τραπεζιού, επιλέξτε διαφορετικά μοντέλα, σχέδια και μεγέθη. Μια άλλη λύση θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση, αντί για μία μόνο λάμπα, μιας σύνθεσης με 2-3 λάμπες. Στην περίπτωση ενός ορθογώνιου τραπεζιού, είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε δύο ή τρία σημεία φωτισμού ενώ στην περίπτωση ενός στρογγυλού ή τετραγωνικού τραπεζιού, η καλύτερη λύση είναι ένα μόνο κεντρικό σημείο φωτισμού, το οποίο δημιουργεί μια καλή αρμονία στο τραπέζι .

fotismos trapezarias-lighting-living room-Διακόσμηση και Εξοπλισμός-Φωτισμός τραπεζαρίας

 

Όσον αφορά στο σχέδιο και το στυλ, πρέπει να επιλέγονται με βάση το προσωπικό γούστο ενώ η ποσότητα και η ποιότητα του φωτός είναι σκόπιμο να καθοδηγούνται από τους ειδικούς του κλάδου. Υπάρχουν πολλά είδη κρεμαστών φωτιστικών, κατασκευασμένων με διαφορετικά υλικά. Η συμβουλή είναι, να έχετε πάντα υπόψη το στυλ του σπιτιού σας πριν αγοράσετε το τέλειο φωτιστικό. Οι συνεχείς εξελίξεις στο κόσμο του φωτισμού σε συνδυασμό με την εξελιγμένη σχεδίαση, καθιστά το φωτιστικό πραγματικό έπιπλο. Εάν το τραπέζι είναι στρογγυλό, το φωτιστικό θα πρέπει να ακολουθεί το ίδιο στυλ, οπότε ιδανικά είναι τα φωτιστικά μισού φεγγαριού ή θόλου ή απλά τα στρογγυλά που δίνουν και λίγη μαγεία. Τόσο οι λιτές όσο και οι τετραγωνισμένες γραμμές, είναι κατάλληλες για ένα τετράγωνο τραπέζι ενώ ένα ορθογώνιο ή μεγαλύτερο από το τυπικό τραπέζι, απαιτεί κάποια επιπλέον προσοχή. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η σωστή επιλογή είναι ο συνδυασμός αρκετών λαμπτήρων, που έχουν σαν αποτέλεσμα ένα φωτισμό λειτουργικό και αισθητικά ευχάριστο.fotismos trapezarias-lighting-living room-Διακόσμηση και Εξοπλισμός-Φωτισμός τραπεζαρίας

fotismos trapezarias-lighting-living room-diakosmo-periodiko

 

Για να κατανοήσετε ποιες είναι οι σωστές λάμπες για τα φωτιστικά σας, για οποιοδήποτε χώρο, θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθετε για τα Kelvin, δηλαδή τη θερμοκρασία του φωτισμού. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός Kelvin, γι αυτό  βλέπετε το γράμμα Κ δίπλα σε έναν αριθμό, τόσο πιο έντονο και ψυχρό θα είναι το φως που εκπέμπεται. Με πιο απλά λόγια, όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία χρώματος, τόσο πιο ψυχρό ή περισσότερο «μπλε» γίνεται το φως, και όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία του χρώματος τόσο πιο θερμό ή χρυσό γίνεται το φως. Επίσης,  θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τριών ειδών εντάσεις για λάμπες, η ζεστή – θερμή, η ψυχρή και η απλή ένταση, όπως αυτή του ήλιου. Το κρύο φως είναι καλύτερο για την ντουλάπα, να ξεχωρίζετε το χρώμα των ρούχων, για το τραπέζι φαγητού είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα φωτιστικό με θερμούς ή ουδέτερους τόνους. Το ζεστό φως (χωρίς υπερβολές) δίνει στο φαγητό μια πιο ορεκτική εμφάνιση και κάνει τα πρόσωπα των καθήμενων πιο χαλαρά. Η καλύτερη επιλογή για την τραπεζαρία είναι 2700K -3500K. Για να εξασφαλίσετε καλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διακόπτες με ροοστάτη, που σας δίνουν την δυνατότητα να ρυθμίσετε την ένταση εκεί ακριβώς που την θέλετε.