19th Ave New York, NY 95822, USA
Φωτισμός εξωτερικού χώρου

Οι εξωτερικοί χώροι απαιτούν σωστό σχεδιασμό φωτισμού, έτσι ώστε να γίνουν ευχάριστοι, ασφαλείς και φωτισμένοι στο σωστό σημείο, ανάλογα με τη λειτουργία τους. Η εισαγωγή πρωτότυπων φωτεινών σημείων θα τους κάνει πιο υποβλητικούς αλλά και πιο οικείους για να μπορείτε να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης.

 

diakosmo periodiko, decor, design, landscape design, garden lighting, Outdoor lighting
Είτε έχετε έναν μεγάλο κήπο είτε έναν μικρό υπαίθριο χώρο, όπως κάποια βεράντα, σίγουρα δεν μπορείτε να παραβλέψετε τον φωτισμό που θα ενισχύσει το κάθε σημείο. Ο σωστός φωτισμός του κήπου και της βεράντας, ένα πολύ σημαντικό θέμα που απαιτεί προσεκτική αξιολόγηση για την υλοποίησή του, είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της σωστής ατμόσφαιρας. Είτε σχεδιάζετε έναν κήπο από την αρχή είτε κάνετε μια ανακατασκευή ή απλά αναζητάτε ιδέες, να θυμάστε ότι ο αποτελεσματικός και ντιζάιν φωτισμός είναι απαραίτητος. Η πρώτη κίνηση είναι να χωρίσετε τον κήπο σε περιοχές. Για παράδειγμα, προσδιορίζετε τις διαδρομές πρόσβασης, τις κύριες διαδρομές και τις πιο διακοσμητικές. Έτσι η υποδιαίρεση των χώρων του κήπου σε περιοχές, θα σας βοηθήσει να φωτίσετε την καθεμία από αυτές, με συγκεκριμένο φωτισμό. Κάθε περιοχή θα χρειαστεί διαφορετικό φωτισμό για το καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν είστε εντελώς αποπροσανατολισμένοι, πειραματιστείτε με έναν φακό. Για να καταλάβετε ποιες περιοχές του κήπου σας πρέπει να φωτιστούν καλύτερα, πάρτε ένα φακό το βράδυ και φωτίστε τους διάφορους χώρους, γλάστρες, φυτά, καθίσματα, αρχιτεκτονικές μορφές. Έτσι θα μπορείτε να ελέγξετε τις διαφορετικές γωνίες και να καταλάβετε ποια είναι η καλύτερη για κάθε σκηνογραφικό στοιχείο.  Επίσης είναι καλό να γνωρίζετε τους δύο τύπους φωτισμού κήπου: τον λειτουργικό φωτισμό και τον σκηνογραφικό φωτισμό.

diakosmo periodiko, decor, design, landscape design, garden lighting, Outdoor lightingΓια να μπορέσετε να ζήσετε τον κήπο ακόμα και όταν πέφτει το φως της ημέρας, είναι απαραίτητο, να τοποθετήσετε τις πηγές φωτός με στρατηγικό τρόπο και να μην αφήνετε τους διαδρόμους, την είσοδο του σπιτιού και όλους τους χώρους που προορίζονται για ευχαρίστηση στο σκοτάδι. Σε ένα κήπο είναι απαραίτητο να φωτίσετε τα μονοπάτια. Ανάλογα με τη διάταξή τους, τα μονοπάτια μπορούν να φωτιστούν με χωνευτούς προβολείς τοίχου ή με φωτιστικά δαπέδου κήπου .Οι λαμπτήρες ηλιακής ενέργειας, που λειτουργούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, είναι πολύ χρήσιμοι, καθώς τοποθετούνται όπου δεν έχει προβλεφθεί σύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα, αλλά και για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός από τον σωστό φωτισμό των μονοπατιών, επίσης είναι απαραίτητο να φωτίζονται καλά και οι πόρτες, οι πύλες και τα θυροτηλέφωνα. Ο φωτισμός αυτών των στοιχείων πρέπει να είναι ευδιάκριτος ακόμη και τη νύχτα, όχι μόνο για να καλωσορίσετε τους καλεσμένους σας με ασφάλεια αλλά και για να αποθαρρύνετε τους δυσάρεστους κλέφτες. Σε αυτή την περίπτωση, ένα απλικέ κοντά σε κάθε είσοδο ή τα φώτα τοίχου στραμμένα προς τις πύλες ή την ενδοεπικοινωνία, θα σας εγγυηθούν την απαραίτητη ορατότητα. Όλα τα φωτιστικά εξωτερικού χώρου είναι διαθέσιμα στην αγορά, σε πολλά μοντέλα και στυλ.

diakosmo periodiko, decor, design, landscape design, garden lighting, Outdoor lighting

]diakosmo periodiko, decor, design, landscape design, garden lighting, Outdoor lighting

 

Αφού φωτιστούν οι διάδρομοι και εξασφαλιστούν οι προσβάσεις, ήρθε η ώρα να φροντίσετε τους χώρους που προορίζονται για χαλάρωση και διασκέδαση.  Το μυστικό για να αναβαθμίσετε τον κήπο είναι να αναδείξετε κυριολεκτικά τους πρωταγωνιστές του όπως: φυτά, σιντριβάνια, παρτέρια και αγάλματα. Όπως και με τον εσωτερικό σχεδιασμό και αυτός του κήπου απαιτεί μια πινελιά προσωπικότητας. Για να αναδειχθούν τα μνημειακά στοιχεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι απαραίτητο να τα τυλίξετε σε ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς, αναδεικνύοντας έτσι τα σχήματα με κομψότητα. Μικροί και διακριτικοί, ρυθμιζόμενοι προβολείς είναι ιδανικοί για να φωτίσουν επιβλητικές κατασκευές, από κάτω προς τα πάνω. Αν σας αρέσουν τα δείπνα κάτω από τα αστέρια, μια καλά κατευθυνόμενη δέσμη φωτός στην περιοχή φαγητού ή μαγειρέματος δεν θα επηρεάσει τη συνολική “σκηνογραφία” και θα σας δώσει τις βέλτιστες συνθήκες. Αν μετά το δείπνο, είναι ώρα να χαλαρώσετε, εδώ το φως πρέπει να είναι πιο αμυδρό και τα φωτιστικά δαπέδου είναι ο τέλειος σύμμαχος. Ο φωτισμός δε των δέντρων και των μεγάλων φυτών, είναι μια πραγματική τέχνη, όχι μόνο επειδή τα φυτά έχουν ακανόνιστα σχήματα αλλά και επειδή οι δέσμες φωτός πρέπει να ρέουν ελεύθερα ανάμεσα στα κλαδιά. Βέβαια, μόλις βρείτε την πιο κατάλληλη τοποθεσία για κάθε πηγή φωτός, ολόκληρος ο κήπος θα φαίνεται πολύ μεγαλύτερος και θα έχετε ένα εξαιρετικά υποβλητικό σκηνογραφικό αποτέλεσμα. Αρκεί να επιλέξετε τις καλύτερες λύσεις και στους λαμπτήρες. Η επιλογή της σωστής απόχρωσής τους, θα σας επιτρέψει να αποφύγετε τον ενοχλητικό φως αλλά και τις σκιασμένες περιοχές που θα καθιστούσαν τον εξωτερικό χώρο σας επισφαλή. Τα φώτα LED είναι αναμφίβολα η καταλληλότερη απάντηση και για εξοικονόμηση ενέργειας.