Η επίπλωση μιας σοφίτας είναι μια μεγάλη πρόκληση. Θα πρέπει να βρείτε την σωστή εξίσωση, έτσι ώστε με το ύψος της οροφής και τον χαμηλό φωτισμό αλλά και με λίγη δεξιοτεχνία να μπορέσετε να αποκτήσετε έναν οικείο και λειτουργικό χώρο.
Η διαμονή σε μια σοφίτα έχει πολλά πλεονεκτήματα, αν και θεωρείται λίγο ιδιαίτερη και άβολη, με την πρώτη ματιά. Τα δωμάτια μιας σοφίτας είναι λιγότερο ευρύχωρα και ακανόνιστα και επομένως είναι ακόμα πιο δύσκολο να τακτοποιήσετε εύκολα τα έπιπλα. Από την άλλη πλευρά, αν ξέρετε πώς να επιπλώσετε τη σοφίτα, μπορεί να είναι ένα πολύ άνετο μέρος για να ζήσετε. Οι δυσκολίες, ωστόσο, διεγείρουν τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα προκειμένου να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις. Ας δούμε όμως πρώτα τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε, πριν από οποιαδήποτε επίπλωση. Μια σοφίτα έχει συχνά σημεία που είναι πολύ χαμηλά, αυτά που βρίσκονται εκεί όπου η οροφή τέμνεται με τον υπόλοιπο χώρο. Αυτοί οι στενοί χώροι θα πρέπει να θεωρούνται πολύτιμες ευκαιρίες γιατί μπορούν να δημιουργηθούν νέοι αποθηκευτικοί χώροι. Για να είναι η σοφίτα κατοικήσιμη, είναι απαραίτητο ένα ελάχιστο ύψος από το έδαφος 2,7 μέτρα για το σαλόνι και 2,4 μέτρα για τους υπόλοιπους χώρους. Σε χώρους με χαμηλότερο ύψος, οι μη βατές περιοχές της σοφίτας πρέπει να χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι.
Μια σοφίτα: Σαλόνι – κουζίνα
Το σαλόνι και η κουζίνα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο όπου η σοφίτα είναι ψηλότερη καθώς πρόκειται για τα πιο χρηστικά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι χώροι όπου η οροφή γίνεται πιο χαμηλή μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα για άλλες χρήσεις. Τα χαμηλότερα σημεία, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μια γωνιά χαλάρωσης με μαξιλάρια, για να φιλοξενήσετε φίλους, σε τέλειο ανατολίτικο στυλ! Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε μια χαμηλή μονάδα στην οποία θα τοποθετήσετε το στερεοφωνικό και την τηλεόραση. Προσπαθήστε να επιπλώσετε τη σοφίτα με μίνιμαλ στυλ ώστε να μην επιβαρύνετε πολύ τα δωμάτια. Η επιλογή της κουζίνας στη σοφίτα δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί συχνά δεν υπάρχει πολύς χώρος σε ύψος. Η πιο πρακτική λύση είναι να αγοράσετε μεμονωμένα έπιπλα ή να επιλέξετε μια κουζίνα με νησίδα και χωρίς ντουλάπια κρεμαστά – τοίχου. Εάν οι διαστάσεις είναι ιδιαίτερα ακανόνιστες, τότε οι ειδικές κατασκευές είναι μονόδρομος. Ένας επιπλέον θεμελιώδης κανόνας είναι να επιλέξετε τα σωστά χρώματα, τόσο για τους τοίχους όσο και για τα έπιπλα. Η συμβουλή μας είναι να επιλέξετε ανοιχτές αποχρώσεις. Ναι στο λευκό και στο πολύ ανοιχτό γκρι. Αν θέλετε να διαφοροποιηθείτε, επιλέξτε έντονα παστέλ χρώματα, για να μην βαρύνετε το περιβάλλον, ειδικά αν υπάρχουν ήδη φυσικά στοιχεία όπως ξύλινα δοκάρια ή ξύλινο δάπεδο.
Μια σοφίτα: Κρεβατοκάμαρα
Εάν στη σοφίτα δημιουργηθεί ένας χώρος ύπνου και έχετε περιορισμένα τετραγωνικά, η πιο συνηθισμένη συμβουλή είναι να τοποθετήσετε το κρεβάτι με το κεφαλάρι στο χαμηλότερο σημείο του δωματίου. Ωστόσο, δεν είναι μια πολύ άνετη λύση. Μπορείτε να σκεφτείτε να αφήσετε την κρεβατοκάμαρα χωρίς ντουλάπες και να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο -ντουλάπα σε μια άλλη περιοχή της σοφίτας. Εάν τα τετραγωνικά είναι αρκετά, ένα υπερμεγέθες κρεβάτι, king size μοντέλο, θα μπορούσε να εμποδίζει τον χώρο. Καλύτερα να επιλέξετε ένα απλό διπλό κρεβάτι, κατά προτίμηση με αποθήκευση στο κάτω μέρος, για να αποθηκεύσετε άνετα τα κλινοσκεπάσματα το πρωί. Είναι επίσης απαραίτητο να υπολογίσετε τον χώρο σε ύψος, για την είσοδο και την έξοδο από το κρεβάτι, χωρίς να κινδυνεύετε να χτυπήσετε στην οροφή.
Αν, από την άλλη, πρέπει να δημιουργήσετε και να επιπλώσετε το παιδικό υπνοδωμάτιο, η ιδανική λύση μπορεί να είναι να χρησιμοποιήσετε κουκέτες στο ψηλότερο σημείο του δωματίου και να μετατρέψετε το χαμηλότερο σε λειτουργικό χώρο παιχνιδιού. Η λύση αυτή είναι ιδανική, γιατί τα παιδιά αγαπούν τους μικρούς χώρους, επομένως η μετατροπή μιας σοφίτας σε παιδικό υπνοδωμάτιο είναι ό,τι καλύτερο. Τέλος, αν τα τετραγωνικά είναι περιορισμένα, αυξήστε τον χώρο με χτιστό κρεβάτι.
Συμβουλή: Τα κρεβάτια για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες είναι πιο άνετα κάτω από το ψηλότερο μέρος της οροφής παρά στο χαμηλότερο.