19th Ave New York, NY 95822, USA
Χρώματα για το παιδικό δωμάτιο

Η χρήση του χρώματος στη ζωή μας είχε και έχει μεγάλη σημασία. Ακόμα και το χρώμα που φοράμε συχνά επηρεάζει τη διάθεσή μας και πολύ συχνά ντυνόμαστε με ένα συγκεκριμένο χρώμα ανάλογα με τη διάθεση που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.
Κατ΄ επέκταση, το χρώμα σε έναν χώρο και πολύ περισσότερο σε ένα παιδικό δωμάτιο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Χρώματα για το παιδικό δωμάτιο-diakosmo-periodiko

Το χρώμα δεν είναι απλώς μια αισθητική επιλογή ή προσωπικό γούστο, το χρώμα έχει σημαντική επίδραση και στο ίδιο το παιδί. Συχνά τείνουμε να επιλέγουμε χρώματα τα οποία αντιπροσωπεύουν το φύλο του παιδιού, όπως το ροζ για τα κορίτσια και το μπλε για τα αγόρια, χωρίς να σκεφτόμαστε τους λόγους της επιλογής. Το χρώμα πρέπει να μεγαλώνει μαζί τους, να ακολουθεί την εξέλιξή τους, ξεκινώντας από απλούστερες εναλλακτικές λύσεις μέχρι να αποκτήσει μια χρωματική ωριμότητα που εκφράζει το χαρακτήρα του ίδιου του παιδιού. Αν ο χώρος αφορά σε μεγαλύτερα παιδιά, μαθητές ή φοιτητές, ο βασικός κανόνας είναι ότι δεν χρειάζονται όλοι τα ίδια χρώματα αλλά όλοι χρειάζονται χρώμα! Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μαύρο και το άσπρο προκαλούν χαμηλότερη απόδοση.
Οι λευκοί τοίχοι, ειδικότερα, προκαλούν κόπωση και κατά συνέπεια μείωση της απόδοσης εργασίας.

 

 

 

 

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για τα πιο κατάλληλα χρώματα για τα παιδικά υπνοδωμάτια είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια, μωρά ή μεγαλύτερα παιδιά.

 

Χρώματα για το παιδικό δωμάτιο-diakosmo-periodiko

Η επιλογή της απόχρωσης δίνει προσωπικότητα στο δωμάτιο και βοηθά στην ψυχολογία και τη διάθεσή μας. Σε γενικές γραμμές, τα χαλαρά χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο συνιστώνται για τα υπνοδωμάτια αλλά στην περίπτωση των παιδιών, επιλέξτε και άλλες αποχρώσεις, γιατί δεν είναι μόνο το δωμάτιο όπου κοιμούνται αλλά και όπου μελετάνε. Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Πώς; Χρησιμοποιώντας διαφορετικές αποχρώσεις τόσο στους τοίχους όσο και στα έπιπλα, για να δημιουργηθούν πολλές ζώνες, όσες και οι δραστηριότητες που πρέπει να πραγματοποιήσει το παιδί εκεί. Στην επιλογή των χρωμάτων λοιπόν για την κρεβατοκάμαρα λέμε απολύτως όχι στο κόκκινο! Είναι αποδεδειγμένο ότι το κόκκινο διεγείρει και ζωντανεύει ένα περιβάλλον και τους ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτό.
Για το λόγο αυτό, μέσα στο σπίτι καλό είναι να χρησιμοποιείτε κόκκινο στα σημεία που χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την ενέργεια.

 

 

 

 

Χρώματα για το παιδικό δωμάτιο-diakosmo-periodiko      Χρώματα για το παιδικό δωμάτιο-diakosmo-periodiko

Ναι στο πράσινο, που είναι ένα εξαιρετικό χρώμα, ξεκούραστο και το κατεξοχήν χρώμα της φύσης, που μεταφέρει γενικά την αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης, επομένως συνιστάται για χώρους χαλάρωσης και ύπνου. Μαζί με το πράσινο, το γαλάζιο είναι επίσης καλό χρώμα για τα υπνοδωμάτια. Είναι το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας. Η έκθεση σε αυτό το χρώμα φέρνει συναισθήματα ηρεμίας, αρμονίας και γαλήνης, χαρακτηριστικά που το καθιστούν κατάλληλο για παιδικά υπνοδωμάτια. Το ροζ, που χρησιμοποιείται ευρέως για τα υπνοδωμάτια των μικρών κοριτσιών, πρέπει πάντα να επιλέγεται σε παστέλ αποχρώσεις για να μην έχει υπερβολικά τονωτικό και αναζωογονητικό αποτέλεσμα. Δώστε προσοχή στο λευκό χρώμα στο παιδικό δωμάτιο. Παρόλο που ως χρώμα είναι εκλεπτυσμένο και προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον, για τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ φωτεινό και όχι πολύ διεγερτικό. Αν τα παιδιά μας κάνουν τα μαθήματά τους ή μελετούν στον χώρο, μπορούμε να δώσουμε στους τοίχους μια ωραία ανοιχτή κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση. Αυτά τα χρώματα, τα χρώματα του ήλιου, διώχνουν την κακή διάθεση, διεγείρουν τη δέσμευση και τη δημιουργικότητα, επομένως είναι κατάλληλα για δωμάτια όπου τα παιδιά παίζουν, διαβάζουν ή μελετούν. Συμπέρασμα: Το κίτρινο μπορεί να ευνοήσει τη μελέτη, το μπλε την ανάπτυξη και τη φαντασία του, το πράσινο ή το ροζ θα ξεκουράσει, το μπεζ μπορεί να λειτουργήσει ως στοιχείο ένωσης όλων αυτών των επιλογών.