Παλιά, υπήρχε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιούταν αποκλειστικά για το μεσημεριανό γεύμα και το βραδινό δείπνο. Αργότερα αυτό το δωμάτιο έπαψε να είναι καθημερινής χρήσης και το χρησιμοποιούσαν μόνο σε ειδικές περιστάσεις και οικογενειακές γιορτές. Σήμερα αρχίζει να έχει και πάλι την τιμητική του.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας κατά την οργάνωση ενός δωματίου είναι η κατανόηση του τρόπου χρήσης του χώρου. Σε μια ανοιχτή κάτοψη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διάταξη των επίπλων για να δημιουργήσετε φιλόξενα «δωμάτια» και να ορίσετε χώρους για συγκεκριμένες χρήσεις. Πώς να επιπλώσετε μια τραπεζαρία και να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό και κομψό περιβάλλον; Ξεκινήστε με μια σημαντική διευκρίνιση. Όταν μιλάμε για την τραπεζαρία, μιλάμε και για το σαλόνι ή την κουζίνα ή για ένα ξεχωριστό δωμάτιο; Η αμφιβολία προκύπτει αυθόρμητα γιατί, στην πραγματικότητα, σήμερα η τραπεζαρία δεν υπάρχει πια. Ή τουλάχιστον δεν είναι όπως παλιά. Το δεύτερο βήμα είναι να σχεδιάσετε τα τετραγωνικά που έχετε στην διάθεσή σας. Για να ξεκινήσετε, κάντε τις μετρήσεις σας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι χώρο έχετε διαθέσιμο, πριν βάλετε τα έπιπλα στην τραπεζαρία. Το μέγεθος του δωματίου είναι θεμελιώδες γιατί εκεί πρέπει να μετακινούνται άνετα περίπου έξι άτομα, στους χώρους που παρεμβάλλονται μεταξύ των επίπλων της τραπεζαρίας, άρα χρειάζεστε συνολικά τουλάχιστον 12-16 τ.μ. Αφού ξεκαθαρίσετε το μέγεθος του δωματίου, μπορείτε να σκεφτείτε και τα έπιπλα.
Το κύριο στοιχείο μιας τραπεζαρίας είναι πάντα το τραπέζι. Σχεδόν πάντα τοποθετείται στο κέντρο, είναι το έπιπλο που κυριαρχεί συνήθως στο δωμάτιο, αν και όταν πρόκειται για μικρότερα διαμερίσματα ή με διαφορετική χωροδιάταξη, μπορεί να τοποθετηθεί και στο πλάι, κατά προτίμηση κοντά στο παράθυρο. Υποτίθεται ότι η τραπεζαρία πρέπει να βρίσκεται κοντά στην κουζίνα ή να χωρίζεται από αυτήν με μια πόρτα. Ωστόσο, αν συγκατοικεί με άλλες λειτουργίες και ο χώρος που διαθέτετε μπορεί να φιλοξενήσει μια μικρή τραπεζαρία, πρέπει να είναι χωρισμένη από την κουζίνα, αποτρέποντας στους επισκέπτες να ανακατεύονται με όσους ασχολούνται με το μαγείρεμα. Επιπλέον ανάμεσα στο τραπέζι και τους τοίχους του δωματίου είναι απαραίτητο να αφήσετε περίπου 80 εκατοστά ενώ μεταξύ του τραπεζιού και της περιοχής διέλευσης θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση, τουλάχιστον 120 εκατοστά, ώστε να μην δημιουργούνται εμπόδια στις κινήσεις. Αφού επιλέξετε όλα τα προαναφερόμενα, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις μεταβλητές, μπορείτε να προσδιορίσετε το μέγεθος και το σχήμα του τραπεζιού που σας ταιριάζει καλύτερα.
Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν αγοράζετε ένα τραπέζι. Εκτός από την αισθητική του λειτουργία, το τραπέζι πρέπει να είναι πρακτικό, άνετο και λειτουργικό. Επομένως, πέρα από το σχήμα και το υλικό, πρέπει να θυμόσαστε ότι το τυπικό ύψος από το δάπεδο μέχρι την επιφάνεια του τραπεζιού πρέπει να είναι μεταξύ 70-75 εκατοστών, έτσι ώστε τα πόδια των καθήμενων να μπορούν να εισέλθουν εύκολα σε αυτό. Δεδομένου ότι θα τοποθετηθούν πιάτα και ποτήρια στο τραπέζι, το ελάχιστο πλάτος που πρέπει να έχει η επιφάνεια του τραπεζιού είναι 80 εκατοστά, μια πιο στενή τραπεζαρία θα ήταν άβολη. Τέλος, ένα τελευταίο στοιχείο, σχετίζεται με το μήκος του τραπεζιού. Δηλαδή η απόσταση μεταξύ των καρεκλών, πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 – 62 εκατοστά, για να μπορεί να κάθεται και να τρώει κάποιος άνετα. Ας μιλήσουμε τώρα για το σχήμα του τραπεζιού, η επιλογή του οποίου θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο χώρο. Το πιο συνηθισμένο σχήμα είναι το ορθογώνιο καθώς επιτρέπει, με το ίδιο μέγεθος, μεγαλύτερο αριθμό καθισμάτων. Η ιδιόμορφη πτυχή αυτού του τύπου τραπεζιών είναι η αναγκαστική εισαγωγή μιας ιεραρχίας μεταξύ των καθήμενων καθώς θα είναι απαραίτητο να καθοριστεί ποιος από αυτούς θα είναι η “κεφαλή του τραπεζιού”. Το στρογγυλό τραπέζι εξαλείφει αυτό το πρόβλημα της διάταξης των θέσεων και των ιεραρχιών αλλά ταυτόχρονα καταλαμβάνει περισσότερο χώρο.