19th Ave New York, NY 95822, USA
Χαλιά: Η αξία και η αισθητική

Τα παλαιά χρόνια χρησιμοποιούνταν για να ζεσταίνουν έναν χώρο ενώ με το πέρασμα των ετών, εκτός από την πρακτικότητα απέκτησαν και διακοσμητική αξία. Σήμερα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διακόσμηση μιας κατοικίας και μπορεί να αποτελέσουν και το επίκεντρο. Ο λόγος γίνεται για τα χαλιά.

Carpets: The value and the aesthetics-design-diakosmo-periodiko

Τα χαλιά, τα οποία εκτός του ότι προσφέρουν ζεστασιά, μπορούν να μεταμορφώσουν τελείως ένα χώρο και αποτελούν  αναπόσπαστο και πολλές φορές ένα ακριβό κομμάτι της διακόσμησης του σπιτιού σας. Ιδίως αν το χαλί είναι χειροποίητο, δίνει μια μοναδική αίσθηση και πολυτέλεια στο σπίτι. Το να έχετε ένα χειροποίητο χαλί είναι σαν να έχετε ένα έργο τέχνης. Η αξία και η αισθητική όψη συναρπάζουν ολόκληρες γενιές. Πέρα από την αισθητική και το προσωπικό σας γούστο, η αξία του χειροποίητου χαλιού διαμορφώνεται από την πυκνότητα των κόμβων και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται. Παράγοντες εξίσου καθοριστικοί είναι η προέλευση, η αρμονία και η συμμετρία των σχεδίων καθώς και οι συνδυασμοί χρωμάτων. Τα ολόμαλλα χαλιά θεωρούνται καλύτερα γιατί το μαλλί προσφέρει πολλά φυσικά πλεονεκτήματα. Η αγορά ενός καλού χαλιού, μπορεί να αποτελέσει και ένα είδος επένδυσης. Οι σπάνιες διαστάσεις, η παλαιότητα, η ύπαρξη υπογραφής του καλλιτέχνη καθορίζουν την τιμή του χειροποίητου χαλιού. Δεν αρκεί όμως μόνο μια καλή αγορά, γιατί χωρίς την κατάλληλη συντήρηση δεν θα αντέξουν τον χρόνο. Για να είστε σίγουροι για τη καλή συντήρηση των χειροποίητων χαλιών σας, πρέπει να τα εμπιστευτείτε σε οργανωμένα ταπητοκαθαριστήρια.

Carpets: The value and the aesthetics-design-diakosmo-periodiko

Κλασικό ή μοντέρνο, για κάθε περιβάλλον υπάρχει πάντα το τέλειο χαλί.  Ένα χαλί είτε είναι χειροποίητο είτε μηχανής, πρέπει να ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε για να εντυπωσιάζει. Φυσικά, η χρησιμότητα δεν πρέπει να επισκιάζεται και ένα χαλί πρέπει πάντα να εκτελεί τη λειτουργία του, ως μονωτής του χώρου. Πολλοί, ενώ επιπλώνουν το σπίτι τους, αναρωτιούνται πώς να επιλέξουν το χρώμα του χαλιού με βάση τα έπιπλα και το χρώμα τοίχων. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για να ταιριάζει καλύτερα το χαλί με το στυλ του σπιτιού σας αλλά είναι σίγουρα σημαντικό να λάβετε υπόψη ορισμένα στοιχεία, όπως η λειτουργικότητα του χώρου στο οποίο θέλετε να το τοποθετήσετε. Διαλέγοντας χαλιά για το σπίτι σας πρέπει να λάβετε υπόψη το στυλ της διακόσμησης κάθε δωματίου. Αν το χρώμα παίζει τον κυριότερο ρόλο για εσάς, προτιμήστε να ταιριάξετε τις αποχρώσεις των υφασμάτων. Αν το σαλόνι σας είναι συμμετρικό και η διακόσμησή του κλασική, επιλέξτε ένα χαλί με εντυπωσιακό κεντρικό μοτίβο. Αν πάλι στρώσετε δυο χαλιά για να οριοθετηθούν οι χρήσεις, προτιμήστε τις αντιθέσεις, αρκεί να μη δημιουργούν σύγχυση.

 

 

 

Carpets: The value and the aesthetics-design-diakosmo-periodiko         Χαλιά: Η αξία και η αισθητική-xalia_axia-diakosmo-periodiko

Κάθε χώρος “προτιμά” ορισμένους τύπους χαλιού, για λόγους αισθητικής και λειτουργικότητας. Ένα περσικό χαλί, για παράδειγμα, δεν είναι πολύ κατάλληλο για ένα δωμάτιο όπως το μπάνιο. Επομένως, είναι σημαντικό, εκτός από το στυλ, να σκεφτείτε προσεκτικά τη λειτουργικότητα ενός δωματίου. Δηλαδή, εάν θέλετε να τοποθετήσετε ένα χαλί στην κουζίνα, δίπλα στον πάγκο εργασίας ή κοντά στο σημείο όπου βρίσκονται η εστία και ο νεροχύτης, καλό θα ήταν να αποφύγετε το λευκό γιατί ακόμη και μερικές απλές σταγόνες νερού θα γίνουν αμέσως ορατές και το χαλί θα φαίνεται αμέσως βρώμικο. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο ή τα παιδικά δωμάτια. Για αυτούς τους χώρους μια εξαιρετική λύση είναι να επιλέξετε μια κουρελού χαλί διακοσμημένη με φλοράλ μοτίβα που μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο στους 60oC αν χρειαστεί. Για τον καθιστικό χώρο, αν θέλετε να σπάσετε τον απαλό τόνο που συνήθως χαρακτηρίζει δωμάτια επιπλωμένα σε μοντέρνο στυλ, με λευκούς ή παστέλ τοίχους, καλό είναι να στραφείτε προς το ποπ στυλ ή μπορείτε να επιλέξετε χαλιά με έντονες αποχρώσεις, σύνθετα γεωμετρικά μοτίβα. Εάν υπάρχει διάδρομος στο σπίτι, μπορείτε να επιλέξετε ένα μακρύ χαλί με σχέδια, ειδικά αν οι τοίχοι είναι λευκοί, γιατί με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται ο χώρος. Σε μια κλασική κρεβατοκάμαρα μπορείτε να επιλέξετε  «περσικά» μοτίβα ή χρώματα όπως μπεζ, καμηλό, καραμελέ και για τους πιο τολμηρούς μουσταρδί ή κεραμιδί.