19th Ave New York, NY 95822, USA
Αισθητικά κριτήρια πλακιδίων

Μήπως βρισκόσαστε ένα βήμα πριν την τοποθέτηση πλακιδίων και θέλετε να γνωρίζετε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια υλικά θα «ντύσουν» τα δάπεδά σας; Αν ναι, τότε επικεντρωθείτε στα παρακάτω γιατί σας αφορούν άμεσα!

 

Αισθητικά κριτήρια πλακιδίων-plakidia-diakosmo-periodiko

Ξεκινώντας λοιπόν και αναλύοντας τη φύση των κεραμικών πλακιδίων, θα πρέπει να γνωρίζετε πως βασικά αποτελούνται από πηλό, άμμο και άλλες βέβαια φυσικές ουσίες. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σε ποικιλία μεγεθών ενώ η σκληρότητά τους κυμαίνεται ανάλογα με το χώρο για τον οποίο και προορίζονται. Σε γενικές γραμμές, τα κεραμικά πλακάκια χαρακτηρίζονται από τη σκληρότητα και τη μηχανική τους δύναμη, την ακαμψία, την ευθραυστότητα και φυσικά την αδράνεια. Η ευθραυστότητα δεν αποτελεί μειονέκτημα, δεδομένου πως σχετίζεται με τον βαθμό αντοχής όσον αφορά στην πρόσκρουση, στοιχείο το οποίο και χαρακτηρίζει στο σύνολό τους τα κεραμικά υλικά. Λόγω των προαναφερόμενων ιδιοτήτων τους, τα κεραμικά πλακάκια έχουν την ικανότητα να δέχονται σχετικώς βαριά φορτία. Το χαρακτηριστικό τους όμως αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από την υποδομή πάνω στην οποία εφαρμόζονται. Η αντοχή της πλακοστρωμένης επιφάνειας εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την ανθεκτικότητα της υποδομής της, ανεξαρτήτως για το αν πρόκειται για δάπεδο ή τοίχο. Τέλος, τα κεραμικά πλακίδια παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, τόσο στα τεχνικά χαρακτηριστικά όσο και στην αισθητική.

Αισθητικά κριτήρια πλακιδίων-plakidia-diakosmo-periodiko

Αισθητικά κριτήρια πλακιδίων-plakidia-diakosmo-periodikoH γκάμα, τόσο σε χρώματα όσο και σε σχήματα, είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή των υφασμάτων. Αναμφίβολα οι πιο σημαντικές παράμετροι των κεραμικών πλακιδίων είναι οι αισθητικές ιδιότητες! Συνοπτικά λοιπόν είναι η φόρμα, δηλαδή το σχήμα, οι διαστάσεις του πλακιδίου, το χρώμα και ο διάκοσμος. Και οι τρεις παράμετροι σχετίζονται με την επιφάνεια του πλακιδίου. Το υπόστρωμα και το κυρίως σώμα του πλακιδίου, δηλαδή το μέρος κάτω από την επιφάνεια το οποίο δεν είναι ορατό, είναι απολύτως μηδαμινής αισθητικής σημασίας, παρόλο που είναι μεγάλης σημασίας από τεχνικής απόψεως. Πιο συγκεκριμένα, η φόρμα των πλακιδίων επηρεάζει σημαντικά την οπτική εντύπωση, η οποία δίνεται σε μία επιφάνεια. Η πυκνότητα του αρμού στα σημεία συγκόλλησης συμβάλει στην πραγματικότητα στη φόρμα του πλακιδίου. Ο αρμός λοιπόν φαίνεται ιδιαίτερα πυκνός και ορατός όσο η φόρμα μικραίνει σε μέγεθος ενώ αντίστροφα, φαίνεται μεγαλύτερος και λιγότερο έντονος όσο η φόρμα μεγαλώνει. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας πως διαφορετικά αποτελέσματα μπορούν να δοθούν συνδυάζοντας πλακάκια διαφορετικής φόρμας.

Αισθητικά κριτήρια πλακιδίων-plakidia-diakosmo-periodiko

Αισθητικά κριτήρια πλακιδίων-plakidia-diakosmo-periodiko   Αισθητικά κριτήρια πλακιδίων-plakidia-diakosmo-periodiko

Ισάξια αναφορά είναι το χρώμα της επιφάνειας, στην περίπτωση των στιλβωμένων πλακιδίων. Η χρωματική επιλογή των πλακιδίων δαπέδου πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα οπτικά εφέ. Επομένως, στη φάση της χρωματικής και υλικής σχεδίασης του δαπέδου, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι τα μαύρα και τα σκούρα χρώματα γενικά μειώνουν το χώρο αφού απορροφούν το φως, ότι τα ανοιχτά χρώματα και το λευκό μεγεθύνουν τον χώρο και διαχέουν το φως. Επίσης, οι κάθετες γραμμές επιμηκύνουν ένα χώρο ενώ οι οριζόντιες το φαρδαίνουν ή τα τετράγωνα πλακίδια το μακραίνουν και το φαρδαίνουν. Ακόμα και η συνέχεια που θέλετε να δώσετε σε ένα νέο δάπεδο στο σπίτι είναι μια επιλογή που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο δάπεδο σε πολλούς χώρους ή διαφορετικούς ορόφους, μόνο που σε αυτή την περίπτωση για να μην διακοπεί απότομα ένας τύπος δαπέδου, για μετάβαση σε άλλο τύπο, πρέπει να προβλεφθούν διαχωρισμοί με διακοσμητικά ή με προφίλ φινιρίσματος, προφίλ που μπορεί να είναι από αλουμίνιο, ξύλο ή ορείχαλκο για παράδειγμα, που εισάγονται σε κενά περίπου μισού εκατοστού. Μια άλλη επιλογή που πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά, τόσο για την τεχνική όσο και για την τελική αισθητική πλευρά, είναι το μέγεθος των γραμμών αρμών, το είδος του υλικού πλήρωσης των αρμών και ο προσανατολισμός τους.